Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     

in memoriam

   
  Geboorte datum 1923-02-23 Datum overlijden 2014-04-15  
     
     
  In memoriam van  
  Zr .Maria Martha Geurtjens  
           
 

Zr.Maria Martha werd geboren  in Helden Panningen. Ze was het tweede kind in een gezin met 10 kinderen. Een groot gezin waarin altijd wel werk was en iedereen aanpakken moest.  Zo leerde ze vroeg om zich in te zetten voor anderen. Al heel jong voelde ze iets voor het klooster, en nadat ze gewerkt had in het ziekenhuis in Tegelen wist ze met zekerheid dat ze wilde intreden. Op 2 februari 1943 trad ze dan ook in bij de Congregatie van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Steyl. Het was voor haar een vreugdevolle dag.

Na het noviciaat bleef ze enkele jaren in Steyl  waar ze huishoudelijk werk deed. In 1946 werd ze naar Apeldoorn overgeplaatst waar ze zorg  had voor  de priesters. In 1952 kwam ze terecht in het ziekenhuis in Tegelen bij de Poort. Ze deed al dit werk met plezier en aandacht. Ze was secuur en precies. Maar toch vertelde ze vaak, was daar dat verlangen om naar de missie te mogen gaan. Als kind al had ze daarvan gedroomd en ze dacht  erover na hoe ze daar  wel terecht kon komen. Ze besloot een brief te schrijven naar de Overste. Ze schreef: “Geld heb ik niet, maar wat ik wel heb dat wil ik heel graag geven en dat is mijzelf. Ik kan hard werken, en wil heel graag al mijn krachten geven voor  deze arme mensen”

Aanvankelijk reageerde de Overste afstandelijk,  maar na een paar maanden kwam daar het bericht dat ze naar Malawi mocht gaan. Op 6 juli 1960 kwam ze aan in Muona in Malawi, in Africa. Ze mocht er blijven tot 1996. Ze zegt hierover: “Die 36 jaar waren mijn mooiste tijd. Het was niet alleen een mooie, maar zeker in het begin ook een moeilijke tijd.  Zr. Maria Martha was  bij de eerste groep zusters die naar Malawi gingen en toen ze er aankwamen was er alleen een huis met lemen muren en een dak van gras. De taal was , zeker in het begin, een groot probleem.  Ze deed er voornamelijk huishoudelijk werk maar al had ze altijd gedacht nooit verpleegster te kunnen zijn ,toch kreeg ze de zorg voor een patiënt. Een man die gebeten was door een nijlpaard had een grote wond in zijn bil. De verpleegster mocht in verband met infectiegevaar  voor andere patiënten deze man niet verplegen en dus kreeg  zr.Maria Martha deze taak. Gedurende een heel jaar verpleegde ze met veel geduld deze man en uiteindelijk is hij genezen. In die 36 jaar was ze enkele keren terug voor vakantie en in 1996 kwam ze voorgoed  terug naar Nederland.  In het Annaklooster in Tegelen deed ze lichte werkzaamheden.

In Maart 2007, kwam ze,na een periode van ziekte, tijdelijk voor op te knappen, naar sint Anna in Boxmeer. In juli 2007 kreeg ze een indicatie voor verblijf en kon ze permanent in Boxmeer  blijven  wonen. Ze kwam bij groep sint Jozef.Ze was een echt natuurmens. Toen ze in het begin in Boxmeer was ging ze dagelijks met haar rollator naar buiten. Ze genoot van alles wat  ze buiten tegenkwam. 

Veel dacht ze over dingen na in de stilte van haar kamer. Ze kon goed alleen zijn, voelde zich thuis bij haar gedachten en haar overpeinzingen. Veel heeft ze ook gebeden. Natuurlijk voor de mensen in Malawi die haar zo  dicht aan het hart waren, waar ze met zoveel liefde gewerkt en geleefd had. Maar ook voor alle andere arme mensen ,voor de onrust en het geweld in de wereld,voor haar familie en voor de Congregatie. De Heilige Drie-eenheid was haar bijzonder dierbaar.

Toch hield ze ook wel van mensen om zich heen, ze deed graag mee als er wat georganiseerd werd. Meestal was ze stil maar als er iemand vroeg: “vertel eens wat over Malawi”, dan  veranderde de stille mens in een drukke verteller, die altijd wel weer wat anders wist te vermelden. Je kon duidelijk merken dat een stukje van haar hart achter was gebleven in het geliefde Afrika in Malawi.

 

 

 

 

 

 

 
     
 
 
     
   

      
   
spacer spacer spacer
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >