Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     

in memoriam

   
  Geboorte datum 1928-09-23 Datum overlijden 2015-01-20  
     
     
  In memoriam van  
  Zr. Maria Virgo Lammers  
           
 

 Zr. Maria Virgo werd geboren in Budel in een gezin met 17 kinderen. Een hecht en warm gezin. De band met de familie was altijd heel goed. Nadat ze in 1953 ingetreden was, werkte ze in Maria Roepaan in de zustersrefter en in Venray en Blerick in het internaat. Zij wilde graag naar de missie en als voorbereiding hierop volgde zij een cursus Engels in Cowley, Engeland.

In oktober 1967 arriveerde zij in Muona in Malawi, Afrika. Ze kwam hier in het internaat en deed er alle voorkomende werkzaamheden. Vervolgens ging zij naar een missiepost van de Paters Montfortanen op de grens van Mozambique. Zr. Maria Virgo had hier de zorg voor het huishouden bij de verpleegsters in opleiding. Daarnaast ging ze vijf dagen per week naar de omringende dorpen om de vrouwen voorlichting te geven over het huishouden, hygiëne en handenarbeid. Vaak moest ze alleen over slechte wegen lopen en dan was ze angstig, maar ze vertrouwde op Gods aanwezigheid. "Altijd heeft Hij mij veilig geleid, er is nooit iets gebeurd". Na een jaar kon ze terug naar Muona.

Ze heeft er voornamelijk gewerkt bij de vrouwen in de dorpen. Zij leerde hen o.a. met kleine lapjes stof kleding maken voor zichzelf of de kinderen. Midden in het dorp onder een boom werkten ze. En ze hadden  gesprekken over allerlei zaken. Zr. Maria Virgo had een luisterend oor en ze leefde mee met hun zorgen en problemen.Door haar rustige aard was ze er goed in.

Na 36 jaar nam zij definitief afscheid  in Malawi. Ze was God dankbaar voor die prachtige jaren. In het Annaklooster in Tegelen heeft zij vervolgens 11 jaar gewoond. Zij deed er lichte werkzaamheden en had meer tijd voor contacten met familie en medezusters.

Het laatste jaar verbleef zij in Boxmeer. Ze genoot van het leven, wandelingen in de tuin, activiteiten die in Sint Anna georganiseerd werden, zoals  uitstapjes. Zr. Maria Virgo klaagde niet en zeker niet over zichzelf , toch had zij gezondheidsproblemen die steeds erger voelbaar waren. De dokters konden helaas niets meer voor haar doen. In haar aantekeningen stond geschreven: Een veilig contactsleuteltje is de Liefde!  Wij danken haar voor deze liefde.

 
     
 
 
     
   

      
   
spacer spacer spacer
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >