Herdenkingsfeest in Cuiabá, Brazilië  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst Brazilië  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  Kerkeböske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     

in memoriam

   
  Geboorte datum 1937-06-10 Datum overlijden 2016-04-22  
     
     
  In memoriam van  
  Zr. Thérèse Voermans  
           
 

 Zr. Thérèse,  Bets Voermans, werd geboren in Leunen bij Venray. Zij was ongeveer de middelste in een gezin met twaalf kinderen. Opgroeiend hielp de een de ander en dat was ook wel nodig, juist voor de 2de wereldoorlog. Ook later bleven ze elkaar ondersteunen in lief en leed.

Zr. Thérèse leerde onze zusters kennen door haar werk op de naaikamer in het Vincentiushuis,  een verpleeghuis voor zwakzinnige vrouwen, in Venray. Zij verstond de kunst deze vrouwen goed te begrijpen en met waardering te benaderen. Ook het kloosterleven trok haar aan en op 8 september 1961 trad zij in. Na haar noviciaatstijd in Steyl maakte men graag gebruik van haar vaardigheden op de naaikamers van verschillende huizen.

Het was de tijd rondom het 2de Vaticaans concilie en men was zoekende naar nieuwe vormen van samenleven en gebed met meer persoonlijke inbreng. Een van de kapittelvergaderingen had ruimte geschapen voor het vormen van nieuwe leefgroepen. Dat vond weerklank bij zuster Thérèse evenals bij andere zusters. Na een goede voorbereiding begonnen zij in Geldrop met een nieuwe leefgroep. Ze bouwden vele en goede relaties op, naast de nieuwe werkzaamheden die zij daar gevonden hadden. Zr. Thérèse vond werk op een naaiatelier voor bruidsjurken in Eindhoven. Ze beleefde het als een nieuwe uitdaging! Vragen om deelname aan vrijwilligerswerk binnen de parochie werden positief beantwoord.

Er waren goede contacten met de mensen in haar buurt en met andere religieuzen. Zo was zr. Thérèse meer dan 25 jaar deelgenote,  en zelfs een tijdlang leidinggevende van een groep zusters uit Brabant, de Vijftig-minnersgroep. Nu is het de Fakkelgroep, want er zijn geen zusters meer bij van onder de vijtig jaar! Helaas ging haar gezondheid de laatste jaren achteruit. Ze moest steeds meer loslaten. Gelukkig vond zij telkens weer wegen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Aan het einde van haar leven toonde zij zich dankbaar voor alles en iedereen.

 
     
 
 
     
   

      
   
spacer spacer spacer
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >