Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     

in memoriam

   
  Geboorte datum 1921-09-05 Datum overlijden 2017-06-05  
     
     
  In memoriam van  
  Zr.Johanna Schoenaker  
           
 

 Zr. Johanna groeide op in Vlierakker in een boerengezin als jongste van 9 kinderen. Haar vader kenmerkte zij als een nuchter en realistisch persoon en ze dacht dat zij deze karaktertrekken geërfd had. 

Op 2 februari 1941 trad ze in bij de Congregatie van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Steyl. De doelstelling van de conregatie sprak haar aan: hulp geven aan verwaarloosde, arme jeugd en oude mensen. Al tijdens haar noviciaat mocht ze beginnen aan de studie voor ziekenverpleging A in het ziekenhuis van Tegelen. Zij behaalde dit diploma in 1944.het werd gevolgd door de kraamaantekening en de stafaantekening.Zij werkte ruim 25 jaar in het Tegelse ziekenhuis. De tijd na oorlog was mooi ,maar ook zwaar. Ze zei hierover het volgende:

"Jongeren van nu kunnen zich geen voorstelling vormen over hoe het in die dagen eraan toeging. Ik werkte daar 7 dagen in de week soms letterlijk dag en nacht. Van alles heb ik gedaan. Ik was verpleegkundige, vroedvrouw, operatieassistente, noem maar op! Een tijdlang was ik verantwoordelijk voor het toedienen van narcose". 

In 1969 kwam ze naar het moederhuis in Steyl waar ze tot taak had het vervoer van de bejaarde zusters te verzorgen. Zo werd ze een bekende figuur in Tegelen en omstreken. In de vakantieperiode reed zij de zusters rond in de omgeving. Ze hadden dan veel plezier.

In 1986 verhuisde zij naar Doetinchem.waar haar zus in het verpleeghuis was opgenomen. Zij deed daar vrijwilligers werk en zorgde voor haar zus. In 2007 kwam ze naar Blerick. Het was voor haar een grote overgang, maar ze was blij met de aandacht en de goede zorgen, want lichamelijk ging het minder goed. Uiteindelijk ging ook zij naar Boxmeer. De laatste jaren waren moeilijk. De oude dag kwam ook bij haar met gebreken. Het horen en het zien werd minder,evenals het geheugen. De levenslust verdween en ze werd stiller. Vieringen in de kapel sloeg ze niet over. Op Pinkstermaandag tijdens de Eucharitieviering heeft de Heer haar geroepen. 

 

 

 
     
 
 
     
   

      
   
spacer spacer spacer
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >