Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     

in memoriam

   
  Geboorte datum 1924-11-27 Datum overlijden 2018-02-04  
     
     
  In memoriam van  
  Zr. Berdina Brouwers  
           
 

 Zr. Berdina was de derde in een gezin met 9 kinderen. Ze had hier volgens eigen zeggen een goede jeugd. Toen ze tegen haar vader zei dat ze graag in een klooster wilde treden zei die in eerste instantie "nee", maar uiteindelijk stemde hij toe en op 2 februari 1942 trad ze in bij de zusters van de Congregatie van de Goddelijke Voorzienigheid in Steyl.

Na het noviciaat werkte zij als kleuterleidster in Tegelen, Utrecht, Blerick en Spekholzerheide. Daarna werd haar gevraagd om een cursus te volgen voor onderwijs aan zwakzinnige kinderen. Zij volgde in Ottersum een stage van zes weken. In 1968 slaagde zij voor het examen in Tilburg, maar zij was al overgeplaatst naar Venray om een zieke zuster te vervangen. Zij werkte hier samen met zr. M. Josephine. Zij was bij de kleintjes en zr .M.Josephine bij de grotere meisjes. Het was een fijne tijd, waaraan ze goede herinneringen had. In 1970 verhuisde de hele groep naar Ottersum.

In 1975 verhuisden beide zusters naar Boxmeer, waar ze samen in een huis woonden. Zr. M.Josephine ging als verpleegster werken in "het Kasteel" bij de zusters van Julie Postel en zr. Berdina kreeg werk in de Weijer in Boxmeer waar ze leiding gaf aan jonge mensen. Toen zr. M. Josephine in het verpleeghuis moest worden opgenomen, kwam zr. Berdina in de Postelhoeve wonen. Met veel liefde en geduld zorgde ze voor zr. M. Josephine toen ze ziek was en ook andere medemensen mochten op haar trouw en liefde rekenen. Maar ze kon fel reageren als ze het niet eens was met zaken die volgens haar anders moesten gaan.

Zr. Berdina had goede contacten met de zusters van Julie Postel. Zij hield van zingen en was bij het zusterkoor en ook lang bij het kasteelkoor. Zij deed vrijwilligerswerk  in Sint Anna .Men kon altijd een beroep op haar doen .De laatste jaren waren moeilijk voor haar. Ze moest hulp van anderen accepteren, terwijl ze  eigenlijk alles zelf wilde doen. Langzaam moest ze alles loslaten.

 
     
 
 
     
   

      
   
spacer spacer spacer
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >