Ons voormalig klooster in Steyl

 

Ons Steyl krijgt eindelijk nieuwe bewoners

Op woensdag 10 oktober 2007 werden het St Jozefbeeld en het H.Harbeeld teruggeplaatst in de gevel van het oude klooster. Met deze handeling werd het startsein gegeven   voor de bouw van 19 appartementen  en werd een lange periode van ontwikkeling en renovatie afgerond.

Het heeft heel wat voeten in aarde gehad. Nadat wij in 1994 het klooster hadden verlaten, waren er veel projectontwikkelaars die wel iets zagen in het voormalige kloosterpark en hun gebouwen.

Oorspronkelijk  waren er plannen om alleeen de gebouwen ter hand te nemen  en de tuin te laten zoals hij was. Deze plannen bleken echter exploitatietechnisch niet haalbaar waardoor een bestemmingswijziging noodzakelijk was.
Struikelblok bleek steeds de bestemming van het kloostergedeelte waarin ook de kapel was gevestigd.

Uiteindelijk werd het klooster een Rijksmonument waardoor niet meer getornd kon worden aan het uiterlijk ervan. Maar ook binnen worden elementen als de houten draagconstructies van de kapel, een groot aantal glas in lood ramen, diverse ornamenten en de oorspronkelijke tegelvloeren in het ontwerp opgenomen. De bewoners worden medeeigenaar van Park Waterloo.

Onder de aanwezigen bij de officiŽle starthandelingen waren ook Zr.Cornelia en Zr.Veronique present. Zij hebben samen met de Wijkraad Steyl een rondgang gemaakt door ons vroegere klooster. Het was een emoitoneel terugzien.

 

Bij de tekst is gebruik gemaakt van een artikel uit de wijkkrant