De Keverberg heeft veel voor ons betekend

 

16-12-2015 door: Redactie Hallo Peel en Maas

De Zusters van De Goddelijke Voorzienigheid woonden er van 1880 tot 1953, maar toen Kasteel De Keverberg afgelopen september na een verbouwing officieel werd geopend, waren ze niet uitgenodigd. Het foutje is drie maanden later alsnog rechtgezet. Een aantal zusters uit Venlo werd vrijdag 11 december rondgeleid door het hernieuwde kasteel.

“Geweldig”, roept zuster Marie-Desiree uit bij het zien van al het glas en staal bij de oude kasteelmuren. Ze is maar wat onder de indruk van de verbouwing van het kasteel. Zelf heeft ze de tijd niet meegemaakt dat de Zusters van De Goddelijke Voorzienigheid er woonden, net zoals de andere zusters die worden rondgeleid. “We kennen het eigenlijk alleen uit onze kronieken”, vertelt zuster Henrica. De zusterorde wijdt zich voornamelijk aan het opvoeden en onderwijzen van meisjes in de vorm van weeshuizen, kleuterscholen en scholen. Dat was ook het geval in Kessel, in de tijd dat de zusters het kasteel bewoonden. In die geschiedenisverhalen is onder andere te lezen dat het kasteel jarenlang onderdak bood aan kinderen van allerlei leeftijden. Zo was er een kostschool voor Duitse kinderen, een bewaarschool (voorloper van de kleuterschool, red.) en pensionaat voor meisjes en schipperskinderen. Die kronieken worden door een aantal zusters met wat hulp van buitenaf verzameld en op de website gezet, zodat ze voor iedereen beschikbaar zijn. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een van de verhalen gaat terug naar 1944, toen de Duitsers Kasteel De Keverberg in brand staken en opbliezen met 2.000 kilo dynamiet. De zusters en kinderen vluchtten naar een klein gebouwtje aan de voorzijde van het kasteel om daar te schuilen tegen de bommen. “De meisjes gingen toen de 150 treden aan de zijkant van het kasteel af om spullen in veiligheid te brengen”, vertelt zuster Henrica. “Naaimachines, meubels; alles wat er te redden viel, werd uit het kasteel gehaald.” Na de oorlog zagen de Zusters van De Goddelijke Voorzienigheid geen kans om het kasteel, dat vanbinnen vrijwel geheel was vernield, te herbouwen. De burcht werd een ruïne, die in 1953 door de toenmalige gemeente Kessel werd gekocht. “Onder leiding van professor Renaud werden de restanten verstevigd zodat wind en regen zo min mogelijk konden aantasten”, aldus Ton Hendricks, die lid is van de historische studiegroep Land van Kessel en rondleidingen door De Keverberg geeft. “Het lukte jarenlang niemand om de ruïne weer op te bouwen, tot november 2011.”

Op 18 november van dat jaar stemde de gemeenteraad van Peel en Maas in met de herbouw van De Keverberg. De helft van de kosten daarvan zou door de gemeente worden bekostigd, de andere helft door de provincie Limburg en Stichting Behoud Kasteel De Keverberg, die eigendom werd van de ruïne. Ton: “In september 2014 werd er gestart met de bouw, een jaar later was de grote opening.” Zuster Marie-Desiree weet niet wat ze ziet en hoort tijdens de rondleiding. Aangekomen in de Zusterkap, de bovenste verdieping van het kasteel, geven de grote ramen een fantastisch uitzicht over Kessel. Heel in de verte zijn zelfs de kathedraal van Roermond en de Venlose kerk te zien. “Wat geweldig om te zien allemaal. Ook al die foto’s van vroeger die hier hangen. En die betrokkenheid van de inwoners van Kessel om de ruïne toch te laten herbouwen”, vertelt ze vol bewondering in haar stem.

Ook zuster Henrica is onder de indruk van het kasteel. Ze is met andere zusters nog regelmatig gaan kijken. “Het heeft iets emotioneels om hier te zijn”, vertelt ze. “Het uitzicht is geweldig. Maar ook de gedachte erachter. Wat er gedaan is om tot hier te komen, maar ook de geschiedenis­ die de Zusters van De Goddelijke Voorzienigheid hier hebben.” Achteraf hadden de zusters het kasteel na de oorlog best terug willen hebben, vermoeden Henrica en Marie-Desiree. “Maar dan was het nooit zo mooi geworden als het nu is.”