Herdenkingsfeest in Cuiabá, Brazilië  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst Brazilië  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  Kerkeböske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
 

spacer   spacer
     
Zuster Agatha 100 jaar
 

Zuster Agatha vierde haar 100ste verjaardag in verzorgingshuis St.Anna op het Kasteel in aanwezigheid van veel van haar medezusters. Haar opgestoken vinger wil zeggen: "Geen alcohol". Behalve 100 rode rozen kreeg zij : een zwemkaart voor de eerste 20 keer, als zij weer kan gaan als  ze is aangesterkt.

Zuster Agatha werd op 10 maart 2006 100 jaar

 

 

Clärchen Hennemann trad in 1929 in de congregatie van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid.

Zo stond het in een Duitse krant "Warendorfer Stadtteile van

"Die Glocke" op 8 september 2004

Zr.Agatha zou toen haar zus Agnes gaan bezoeken in haar geboorteplaats Freckenhorst. De pastoor en de burgemeester maakten van de gelegenheid gebruik haar daar op te zoeken: zij was nl. de oudste nog levende "Freckenhorstererin".

Toen ze in de tweede klas zat van de "Grundschule" kwamen vier in het wit geklede missie -zusters vertellen over Afrika. In een opstel van de vierde klas schreef zij: "Ik word missie-zuster."

Maar eerst bezocht zij een handelsschool in Munster, werkte als adminstratief medewerkster bij de Credietbank in Munster.

In het klooster begon zij als kleuterleidster in Munster en in 1932 verliet zij Duitsland en ging in Nederland de onderwijzeressen-opleiding volgen. Zij kreeg daarna een aanstelling in het jongenspensionaat in Blerick en kreeg in 1940 daar de leiding.

Na de oorlog kon zij als Duitse zuster niet in het Nederlandse onderwijs worden aangesteld. Men vond een oplossing door haar de zorg voor de klooster-boekhouding in Lent te geven.

Toen zij in 1948 de Nederlandse nationaliteit kreeg, kwam ze in Utrecht weer in de school.

In de Duitse krant staat vermeld dat ze tot haar 60 e levensjaar actief was in het onderwijs en dat zij daarna nog volle 25 jaar zich heeft ingezet in de boekhouding. Wij weten met hoeveel liefde zij dat gedaan heeft in Venray in Vincentiushuis, een opvang voor 120 psychiatrische patiënten, en hoe ze daar al die tijd de rechter hand was van Dhr. Beerkens.

Pas met 85 jaar ging ze met pensioen. "Ik vergeet wel is waar wat, maar niemand maakt me nog wat wijs", zegt ze stralend.

Naast haar dagelijkse bezigheden vond ze nog tijd tot handwerken. Ze maakte prachtige schilderijtjes, tafelkleedjes, het ene nog mooier dan het andere.

De scootmobiel helpt haar om van de heerlijke natuur in de omgeving te genieten. Ook nu nog is Zr.Agatha's dagorde bepaald door gebed en vriendelijke omgang met haar medemensen. Op 15 april 2004 vierde zij haar 75-jarig kloosterjubileum.

Op 10 maart hoopt zij honderd jaar te worden. Op de vraag hoe men zo oud zou kunnen worden als zij, antwoordt ze: "Veel werken, niet te veel eten en voldoende slapen en in beweging blijven."

Iedere week gaat Zr.Agatha zwemmen een kwartier bubbelbad, een half uur watergymnastiek, en een kwartier vrij zwemmen.

Zij windt zich ook niet over alles op. "Als ik een potje zou willen huilen, dan zeg ik tot mezelf: niet nu de anderen er bij zijn, liever vanavond als je alleen bent. En 's avonds in bed weet ik dan soms niet meer waarover ik huilen wou."

Op 15 februari verontrustte zij iedereen door zich niet goed te voelen. Met spoed ging men naar het ziekenhuis in de hoop dat men haar weer gauw naar huis zou laten teruggaan. Nadat ze toch besloot zich van de galstenen te laten afhelpen, kon ze na een week weer terug met het bericht : Dat wat nog zou moeten gebeuren zal pas na het feest gebeuren.

Nu wordt ze 10 maart in het zonnetje gezet.

Tussen 14.00 - 16.00 uur houdt ze receptie.

Voor zichzelf wil ze niets, maar wie wat wil geven kan haar een envelop met inhoud schenken voor een goed doel.

 
 
Provinciaal bestuur
 
Tijdens het provinciaal kapittel in mei 2005  

 

werden Zr. Cornelia Schellens, Zr. Marita

Pouwels en Zr. Magdalien Royackers gekozen

als coördinatieteam van de Nederlandse Provincie van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. .......

Als coördinatieteam heten we u van harte welkom op onze website.

Wij dragen de naam Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. Wat betekent dat voor ons? Dat wij ons in gelovig vertrouwen gedragen weten door de kracht van de voorzienige God die wij hier en nu aanwezig zien in de schepping.

Wij zien Hem als een gastvrije, meelevende God die ons aanspoort in Zijn voetsporen te treden.

Onze Stichter Eduard Michelis, waarvan we dit jaar de 150ste sterfdag herdenken, gaf ons de zending mee ons in te zetten voor de noden van de tijd.

Deze visie geeft ons zusters de ruimte om met open vizier te blijven kijken naar waar we ons in de komende jaren present kunnen stellen.

Ons provinciaal kapittel koos voor het thema:

"De rijkdom van de pluriformiteit”

en het generaal kapittel wat in maart in Brazilië werd gehouden, stond onder het thema:

Heb moed, wees niet bang. Hier is jullie God” (Jes.35.4).

Deze thema's sporen ons aan om in de komende periode een veranderingsproces aan te gaan en in verbondenheid met elkaar en allen die we ontmoeten, als gelijkwaardige partners onderweg te blijven in navolging van Jezus.

We kiezen voor een democratisch proces waarin we als gelijkwaardigen onze gezamenlijke belangen in medeverantwoordelijkheid behartigen.

We willen als ouderwordende provincie onze zendingsopdracht blijven vervullen door een levenhouding:

• waarbij we oog hebben voor het unieke en de rijkdom van ieder persoon

• die gastvrij, blij en uitnodigend is

• waarin we toegewijd leven in verbinding met God en mensen

• waarin we open, aandachtig en medeverantwoordelijk reageren op de noden        van de tijd  voor zover dat in onze mogelijkheid ligt.

• die samenwerking met leken van groot belang vindt.

Onze provincie hield haar kapittel van 9 tot 14 mei 2005.   (Klikken)

  Internationale dagen (Klikken)  Uitreiken van Kapittelboekje (Klikken)

       Samenkomst van Duits sprekende zusters van

       de Goddelijke Voorzienigheid  in Bassel  (klikken)

                                                                     

    Verslag van de vormingsbijeenkomst op 27 september (Klikken)

      Foto's van het mooi gerestaureerde

                                          Oude Maria Roepaen (Klikken)                   

Vormingsprogramma  2006:  De rijkdom van de pluriformiteit

                                                        (Klikken)

 
 

 

 
<<-- 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 -->>
 
terugEerste pagina terugVorige pagina
 
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam