Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
  De datum 2017-06-29  
       
  Hoofdregel Serie Kloosters; De Keverberg  
       
  Een korte omschrijving  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
     
  Het Bericht  
     
 
Op 17 november 1944 vluchtten de bewoners van Kasteel De Keverberg naar de bijgebouwen aan de overkant van de kloostertuin. Het kasteel werd eind 1944 bezet door Duitse soldaten, maar toen die vluchtten, staken ze het kasteel in brand. Van het interieur bleef niets heel en de binnenmuren werden geheel vernield. De burcht veranderde in een ruïne totdat Stichting Behoud Kasteel De Keverberg het oude kasteel in ere liet herstellen en de nieuwbouw in 2015 opende.
 
Van 1872 tot 1879 voerde de Duitse staatsman Otto von Bismarck een strijd tegen de katholieke kerk in het protestants georiënteerde Duitse Rijk. De Kulturkampf, zoals die strijd werd genoemd, zorgde ervoor dat gelovigen het land uit vluchtten. Zo ook de ‘Schwestern von der Göttlichen Vorsehung’, in het Nederlands Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. “Ze gingen net de grens over en vestigden zich aan de oostkant van het Koninkrijk der Nederlanden”, vertelt Har Timmermans. De Kesselnaar is voorzitter van de Stichting Behoud Kasteel De Keverberg, die het kasteel momenteel in bezit heeft en verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud. Har: “Door dicht bij de grens te blijven, zaten ze toch nog in de buurt van hun werkgebied. Zo kwamen de zusters uiteindelijk ook in Kessel terecht.”
 
Het kasteel werd in 1876 aan de zusters verhuurd door één van de laatste leden van de familie die het kasteel bezat. “Ze vestigden er een bewaarschool (kleuterschool, red.) en een pensionaat waar weeskinderen en schipperskinderen werden opgevangen. Die sliepen op de zolder van de nabijgelegen meisjesschool, waar de zusters ook lesgaven”, aldus Har. In het Aloysiuspensionaat verbleven kinderen uit de regio, zoals uit Venlo en Roermond. Begin twintigste eeuw kochten de zusters het gebouw over van de erven van de familie De Keverberg. Har: “Op die zeventiende november in 1944 kregen de zusters de instructie om het gebouw te ontruimen. De Engelse bevrijders waren al in Panningen, maar de strijd rondom Kessel was toen nog heel hevig. Ze werden gewaarschuwd zo snel mogelijk te vertrekken, anders zou het kasteel zwaar onder vuur komen te liggen.” Het moet volgens Har een dramatische gebeurtenis zijn geweest. “Iedereen hielp mee waar hij kon. De zusters en kinderen probeerden nog zo veel mogelijk spullen uit het kasteel te halen en zo te redden wat er te redden viel.” Ze vluchtten naar de veilige bijgebouwen van het kasteel, waar nu restaurant-hotel De Neerhof gevestigd is. Door de Duitsers brandde De Keverberg volledig uit, waardoor er bijna niets van het huis van de zusters overbleef.
 
Toen de oorlog ten einde was en de heropbouw begon, bood de staat de zusters geld om het kasteel weer op te bouwen. “Zogenoemd oorlogsgeld”, legt Har uit. “Alles weer opbouwen zagen de zusters echter niet zitten. Daarom vertrokken ze in 1953 naar Blerick. Ze verkochten de restanten van het kasteel aan de gemeente Kessel, die de ruïne liet consolideren in plaats van restaureren.” Er was zoveel van het kasteel verloren gegaan, dat de gemeente het beter vond al het puin op te ruimen en de ruïnes weersbestendig en veilig te maken. Zo bleef het, tot in 2011 groen licht werd gegeven het monument te herbouwen. Tegenwoordig worden groepen mensen dagelijks rondgeleid langs de oude, historische kasteelmuren en het moderne glas en staal van het huidige Kasteel De Keverberg in Kessel.
 
http://hallopeelenmaas.nl/Over-paters-en-nonnen-2017629139 
 
     
 
 
     
     


spacer spacer spacer
     
     
    terug Ga terug
     
     
     
     

 

 

 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam