Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
  De datum 2017-06-22  
       
  Hoofdregel Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
       
  Een korte omschrijving  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
     
  Het Bericht  
     
 

In 1913 werd Huize Ludovica gebouwd aan de Kerkstraat in Panningen. De eerste bewoners, vanaf 1914, waren de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. Zij gaven het de naam Carolus Borromeusgesticht. De zusters hielden zich bezig met een kleuterschool en later ook een meisjesschool, het opnemen van zieken en ouderen, wijkverpleging en zorg voor de nabijgelegen kerk. Vanaf 1934 kwam daar de zorg voor de keuken en eetzaal in het Missiehuis van de Heren Lazaristen bij. De zusters zelf woonden vanaf 1944 niet meer in het pand. Na een bombardement verhuisden ze naar het Missiehuis waar ze al werkzaamheden verrichtten.

 
In 1958 vertrokken de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid na 45 jaar uit Panningen. Ze werden opgevolgd door de Dochters van Liefde van de H. Vincentius a Paulo. ‘Met man en macht werd toen begonnen met het opknappen der woonruimten, waartoe de vorige bewoonsters niet meer de kracht hadden’, zo is te lezen in een editie van weekblad Midden-Limburg uit 1964. ‘De wil was er, doch als men bedenkt dat de jongste zuster de leeftijd van de AOW’ers al had bereikt en hun bronnen van inkomsten in de loop der jaren grotendeels waren opgedroogd, dan zijn hiermede de redenen aangegeven waarom de zusters uit Panningen zijn vertrokken.’ De naam van het gebouw werd omgedoopt in Huize Ludovica, naar de stichteres van de Dochters van Liefde van de H. Vincentius a Paulo.
 
De vijf zusters die in 1958 kwamen, hadden als eerste opdracht behulpzaam te zijn in de keuken van de Paters Lazaristen die aan de andere kant van de straat in het Missiehuis woonden. ‘Na enkele jaren kon er een begin 
 
worden gemaakt aan de bejaardenverzorging, waarbij mejuffrouw Frencken hun eerste ‘klant’ werd’, aldus het artikel in de Midden-Limburg. Het pand werd vervolgens verbouwd en aangepast om bejaardenverzorging beter mogelijk te maken. De kleuterschool werd omgebouwd naar woonvertrekken, er werd een verdieping op de veranda gezet en de kapel werd gelijkvloers gemaakt en naar de achterzijde van het pand verplaatst.
 
De uitbreiding was broodnodig, zo blijkt uit het artikel uit de Midden-Limburg. ‘Er zijn momenteel negentien verpleegden; dit aantal zal dan gebracht kunnen worden op 29. Met pijn in het hart hebben de zusters verschillende aanvragen van parochianen moeten afwijzen. Er zijn zoveel aanvragen, dat er op het ogenblik geen verdere aanvragen in overweging genomen kunnen worden .’
 
Het gebouw deed daarna tot 1973 dienst als bejaardenhuis, waarna het afgekeurd werd voor die functie. De bejaarden verhuisden toen naar een nieuw tehuis in Panningen, De Wietel. In 1977 en 1978 werd Huize Ludovica verbouwd tot kloosterbejaardenoord voor zusters. In 1996 verkochten de zusters het aan de gemeente en de zusters die nog in het tehuis zaten, verhuisden naar de overzijde van de straat. Daar deed het Missiehuis inmiddels dienst als bejaardenhuis waar de zusters 
 
voortaan konden genieten van hun oude dag.
 
Het klooster werd weer doorverkocht en uiteindelijk werd het verbouwd tot café en restaurant Grand-Café Gallery. Onlangs werd de kloostertuin in ere hersteld en is weer een klein stukje van de historie van het pand voor iedereen te bezichtigen. Ook zijn elementen die een plaats hadden in het klooster in openbare ruimtes gezet, zodat ze voor iedereen te zien zijn.
 
     
 
 
     
     


spacer spacer spacer
     
     
    terug Ga terug
     
     
     
     

 

 

 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam