Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Kleuter- en lager onderwijs / basisschool.  
   

Kleuteronderwijs.

De zusters waren in 1876 naar Blerick gekomen en 1 jaar later  werd begonnen met kleuteropvang. Je kunt niet zeggen kleuterschool, want er werd een oud kaal magazijn beschikbaar gesteld om de kleinere kinderen op te vangen. het werd dan ook kleinkinderopvang genoemd. Toch waren de ouders en de zusters blij met deze opvang.

 
   

 .
Er kwamen de eerste jaren tussen de 100 en de 200 kleuters in de leeftijd van 2 tot 6 jaar. Er was één zuster voor de hele groep. Wat moet er een fantasie nodig geweest zijn om deze peuters en kleuters bezig te houden! Maar ook geduld en moed!
Soms waren er twee zusters beschikbaar en maar af en toe werd er gewisseld als er ergens anders een zuster nodig was; dit bepaalde Moeder Overste.
Het gebouwtje was in slechte staat, het was er benauwd en er was nauwelijks meubilair aanwezig. Wat was het "peil" van dit onderwijs?
Deze periode duurde 20 jaar van 1 april 1877 tot 1897 en was het begin van het tegenwoordige kleuteronderwijs.
In de statistieken staat hoeveel kinderen er waren en hoeveel leidsters van 1882 tot1954. In het jaar 1900 waren er 220 kinderen en 2 leidsters, om maar een voorbeeld te noemen .
In 1897 braken er andere tijden aan. In de nieuwe vleugel van het klooster werden twee lokalen bestemd voor de 'Bewaarschool' en werd een tweede leidster benoemd en wat later een derde. Er waren toen 187 kinderen.
Er waren geen richtlijnen, die kwamen pas in de jaren' 30.
De zusters van Liefde in Venlo zijn begonnen met een opleiding voor kleuterleidsters waar men voor akte A en B kon studeren. In 1956 kwam er een wet voor het kleuteronderwijs en werd de onderwijsakte verplicht. Er kwam toen subsidie en de leidsters kregen een salaris. Dit kwam de "kleinkinderopvang" en de bewaarschool ten goede. Voortaan heette het 'kleuterschool' en ook nog een korte periode
Fröbelschool. Er werden kleuterscholen gebouwd en er kwam meubilair met voldoende ruimte omde materialen op te bergen en voor de kinderen om te spelen.
Er kwamen methodes en materialen ter beschikking als voorbereiding op de lagere school. Er moest gewerkt worden volgens een door de inspectie goed te keuren speel-werkplan. De kinderen leerden algemene gedragsregels en omgaan met andere kinderen. De aantallen in de groepen waren nu rond de 50 kinderen per
leidster. In 1985 werd de kleuterschool opgeheven en werd met de Lagere school één, de zgn. Basisschool voor kinderen van 4 tot 12 jaar.
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >