Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Oude gebruiken  
   

 

Oude gebruiken met een knipoogje
 De boog kon niet altijd gespannen staan. Ontspanning hoorde er ook bij en die moesten we als gemeenschap samen zoeken in het klooster. De beleving van gemeenschap was ook in de ontspanning van groot belang. We gingen niet uit en we kenden geen vakanties. We vonden en beleefden ontspanning in allerlei vormen. Hier volgen enkele voorbeelden van zulke ontspanning:
 

 
   

Onnozele Kinderen 28 december. Dit feest werd intens gevierd. De jongste zuster had die dag de leiding in plaats van de overste. Ze mocht dan ook trakteren en iets
leuks organiseren. Het was een echte ontspanningsdag.
Driekoningen 6 januari. Op die dag werden er in de keuken 3 bonen in de pudding gedaan. Degenen van de zusters die een boon op haar bord vonden, moesten "koning" zijn. Er werd een heuse kameel gemaakt die door de refter trok. Hij was gemaakt van een groot kleed of deken waaronder zusters verborgen zaten. De kop zat vast aan een bezemsteel. Ook de kameeldrijver had zijn taak. En de koningen (Melchior, Gaspar en Balthasar) mochten trakteren. De lachspieren kwamen wel los.
Feest van St. Jozef 19 maart. Op die dag werd er een lichtprocessie gehouden in de tuin van het klooster of bij slecht weer in huis. ledereen was voorzien van een lampion en we zongen met vuur: "Gaat tot Jozef met vertrouwen, zwaar beproefden door het lot. ..." .St. Jozef werd in de congregatie bijzonder vereerd en overal in de kloosters trof men dan ook het St. Jozefbeeld aan.
Sacramentsdag. Voor deze dag creëerden we met gekleurd zaagsel in het park religieuze tapijten in verband met de processie die op die dag gehouden werd. De priester met het Allerheiligste liep in die processie mee met bruidjes met bloemen.Er werd gebeden en gezongen en het was mooi om te zien en mee te maken.
Kloosterjubilea waren feesten die o.a. uitnodigden om creatief bezig te zijn. Er werd b.v. ook toneel gespeeld of een levensverhaal uitgebeeld. Er werden eigengemaakte liedjes gezongen en het was een mooie dag voor iedereen.
In de keuken. Stel we waren met z'n drieën werkzaam in de keuken. De opdrachten waren verdeeld: één zorgde voor het hoofdgerecht, één voor het vlees en één voor de soep",en het nagerecht.
Gezamenlijk groenten schoonmaken en aardappelen pitten was een mooie bezigheid. Waar veel eters waren, moest men elkaar helpen zodat alles goed verliep. Bejaarde zusters hielpen mee en daarbij werd gebeden en gezongen. Als het erg druk was, mochten ze wel praten, terwijl het voor gewoon stilzwijgen was.
Ook het verwerken van groenten en fruit uit de grote eigen tuin o.a. voor inmaak en later diepvries vroeg veel inspanning. Ontspanning was daarbij heel welkom.
Nog meer feesten, dat  waren  extra recreatiedagen.
St. Martinus op 11 november. We kregen dan de eerste ( zelfgebakken) speculaas.

St. Nicolaas 5 december met speculaas, taai taai enz. Vol verwachting.
Stichtingsdag 3 november, ook een feestdag .
Feest van de H. Elisabeth: we kregen allemaal een extra grote appel. Op 2 juli: Maria Visitatie weren we verwend met een stukje zeep.
Er mocht dan gepraat worden. Voor de zusters die werkzaam waren in het ziekenhuis of de school, ging het werk ondertussen wel gewoon door.
I
Veel gebruiken hangen samen met de beleving van de geloften, bv. van "armoede"
Niet zelf beschikken. Je mocht over niets zelf beschikken. Had je bezoek gehad en had men iets voor je meegebracht, dan was dat niet voor eigen gebruik. Je gaf het af en afhan
kelijk van de gulheid van de overste kreeg je er niets of wel iets van.
Verhuizing. ,Als je naar een ander kIooster  verplaatst werd, dan ging je hele bezit (geen boeken en zo) mee In een rieten mand; meer had Je n.l. niet.
Habijt. Je had drie habijten, één voor de zondag en twee voor het werk. Het habijt was zo gemaakt dat de mouwen, als ze aan de onderkant versleten raakten, naar boven konden worden omgezet. Van het "borststuk", bestaande uit 12 plooien ( de twaalf apostelen genoemd) werden regelmatig de plooien verlegd zodat het hele
lapje kon slijten. Dat was werk voor in de vakantie, kleren wassen en verstellen.
Vakantie. We gingen niet op vakantie, maar plakten en kaften schoolboeken, zodat
M alles weer op orde was als het nieuwe schooljaar begon. In de vakantie werd ook wel ontspanning geregeld voor de schoolzusters en de anderen die in huis hun werkzaamheden hadden.
 
 
 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >