Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Bejaardenzorg  
   

 

Zorg voor oudere mensen is vanaf het begin van de Nederlandse provincie van de Goddelijke Voorzienigheid  een belangrijke taak geweest van de zusters.
 
 
   

 

Onze stichter Eduard Michelis had in zijn doelstelling, in 1842, aangegeven in te gaan op de nood van de tijd. Met de Kulturkampf kwamen veel Duitse zusters naar Nederland. Zij werden al snel ingezet in dorpen om de arme en oudere mensen hulp te bieden. Dit gebeurde in Blerick van 1876-1896. In Venray gebeurde dat in 1876 en in 1935 ontstond daaruit het verpleeghuis voor chronisch psychiatrische patiënten. Dit werd 2 jaar later een bij de wet erkend tehuis. In Sevenum begon men in 1876 met een pension voor dames en heren en vanaf 1964 is het een erkend bejaardenhuis. In Ottersum werd in 1882 in ‘Huize Maria Roepaan’ begonnen met een pension voor dames en heren afkomstig uit Duitsland, naast een internaat voor meisjes. Later werd het tevens een herstellingsoord voor zieke zusters, tot in het oorlogsjaar 1945 het grootste deel van het gebouw verwoest werd. In Lent 1909, in Lierop 1910 en in Arnhem “De Raaphorst”, 1920-1947, werd aan dames en heren pensiongasten extra zorg gegeven. In Lent staat nu nog een groot erkend bejaardenhuis. In Lierop is in de 90-er jaren een dependance vanuit het bejaardenhuis Someren ontstaan. Jammer genoeg is dit opgeheven en zijn de woningen nu in gebruik voor aangepaste bejaardenzorg. Toen de wet op de Kloosterbejaardenoorden in 1974 tot stand kwam, hebben meerdere zusters een opleiding bejaardenzorg gevolgd, zodat ze de eigen bejaarde zusters konden verzorgen. Voorheen kon iedere zuster met of zonder opleiding in de bejaardenzorg geplaatst worden. Met grote liefde, toewijding en inzet zijn vele ouderen begeleid in hun proces van ouder worden. Alles wat door de zusters op eigen kracht en met eigen middelen tot stand is gebracht is later rond 1960 overgedragen aan stichtingen voor ouderenzorg.
 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >