Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Zorg voor de mens met een geestelijke en lichamelijke beperking  
   

Maria Roepaan  Ottersum.

In Maria Roepaan in Ottersum verzorgden de zusters kinderen met een dubbele handicap. Zij waren zwakzinnig en hadden ook lichamelijke beperkingen. Zuster M. Antonio Uyttewaal vertelde hierover in een interview .

 
   

"Totaal onwetend van wat zwakzinnigheid  nou eigenlijk was, stapte ik voor het eerst met mijn sneeuwwit schort en gesteven kap de befaamde en beruchte molenzaal binnen. Een benauwde lucht sloeg me in het gezicht en vlakbij me zat een klein, vreemd vergroeid meisje enigszins weggedoken tegen een verwarmingsradiator. Terwijl ik naar haar keek, stak het kind vliegensvlug een hand in haar broek en een seconde later had ik een handvol warme keuteltjes tegen mijn schort. Nu ik het vertel moet ik erom lachen maar toen was ik diep geschokt. Alles was even vreselijk die eerste tijd. Ik kon niet tegen het mismaakte, het ongelukkige, het hopeloze van zwakzinnigheid. Maar juist omdat dit een stukje ziekenhuiswerk was, ben ik me er op den duur toch thuis gaan voelen. Als hoofd was ik betrokken bij het wel en wee van alles wat er op de afdeling gebeurde en geleidelijk aan ben ik zwakzinnigen heel anders gaan zien. Ik leerde door het mismaakte, ongelukkige en hopoloze heen te kijken en ik ben van hen gaan houden. Het was een zware tijd. Er was nog geen pedagoog of psycholoog aan de horizon verschenen en vaak wisten we werkelijk niet wat we met de kinderen aan moesten. Dan gingen we maar in polonaise over de gang en speelden we in de kring. We hadden geen speelgoed en er was niemand die ooit zei of we het wel of niet goed deden.

We hebben ooit een kind opgenomen waarvan iedereen dacht dat het heel ernstig gestoord was. Aanvankelijk lag het dag en nacht in bed, totdat we merkten dat er meer in zat. Het moment waarop ik dit kind, met beugels om, voor het eerst zelf naar school zag gaan, zal ik  me op mijn tachtigste nog met een groot gevoel van trots herinneren. Maar we hebben ook een jongen gehad die in een onbewaakt ogenblik weggelopen is. Een dag en een nacht hebben we wanhopig gezocht tot we hem de volgende morgen dood vonden. De gevoelens van onmacht en schuld waren groot en vreselijk voor ons allemaal. Ikzelf ben er echt maandenlang kapot van geweest en nog altijd staan die dagen als een verschrikking in mijn geheugen".

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >