Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
De ervaringen van zuster Anna Theresia v. Aanholt.  
   

Toen Zr.Anna Theresia werd afgekeurd voor het werk, vroeg de overste haar wat ze zou willen doen met haar tijd.

 
   

 

 
" Dus had ik bedacht dat het goed zou zijn als iemand de oude zusters in Steyl zou bezig houden met allerlei kleine activiteiten tijdens de recreatie. Dit zag ik mezelf doen en dus begon ik met het maken van allerlei dingen van waardeloos materiaal, want het mocht niks kosten. Zo vroeg ik aan de zuster van de wasserij of ze oude wasknijpers had die ze kon missen en mijn zus, die een sigarenwinkel had, vroeg ik om oude kistjes. We plakten de knijpers op de kistjes, maar nu moest de binnenkant nog beplakt worden.
Zr.Blandini had nog vilt over en dat mochten we gebruiken. Later maakten we luciferdoosjes met email versierd, en toen kwam het macramé in. Van oude lampen maakten we hiermee nieuwe lampen.
Zo zaten we dagelijks te knutselen dan eens met die zuster en dan weer met een ander. Toen kwam de vraag of ik ook iets wilde gaan doen met de zusters van de groep van Zr.Louisie. Ook deze zusters hadden behoefte aan afleiding, een bezigheid. Maar er moest een ruimte gezocht worden. Tenslotte kwamen we terecht in het oude kippenhok in de tuin. Zo zijn we ermee gestart. Het gaf mij veel voldoening om te kunnen helpen. Het was voor mijzelf een goede tijdsinvulling, en het deed mij plezier als ik er kon zijn voor de oude zusters die helemaal afhankelijk waren, soms aan het dementeren waren. Deze mensen waren vroeger ofwel in bed ofwel op hun kamer, of zaten wat voor zich uit te staren in de huiskamer.
Ze genoten zichtbaar van de bezigheid maar ook van de gedachte dat ze nog wat konden doen. De gemaakte spullen werden verkocht en de opbrengst hiervan was voor de missie. Het deed menige zuster goed daarvoor bezig te zijn.
Mijn enthousiasme en ideeën deden mezelf ook vaak mijn lichamelijke klachten vergeten. Zo sneed het mes aan twee kanten. 
Ik kan met veel plezier terug denken aan die tijd. Het was erg leuk. Soms waren er zusters die niet eens wilden gaan rusten na de middag die graag door wilden werken. Die moesten dan toch eerst wat gaan rusten. Als je iets nieuws begint dan is er ook altijd wel van de ene of andere kant kritiek, maar daar kon ik boven staan. Er was ook veel steun. Zr.Blandini en Zr.Hildelitha hebben mij vaak geholpen en gesteund. Zij zagen het nut van de bezigheid, en activiteit voor de zusters.
Op een dag kwam het provinciale bestuur voor de visitatie bij mij omdat ze ook wilden horen hoe de activiteiten van de zusters geregeld waren. Een dementerende zuster die ook altijd meedeed kwam toevallig binnen tijdens dit gesprek. Ze sloeg een arm om me heen en zei tegen het bestuur:” Als je aan haar komt dan kom je aan mij” Dat vond ik zo lief en zo hartelijk.  
Op een dag kwam Zr.Cornelia me vragen of ik een blindenbibliotheek kon opzetten in Steyl. Zusters konden via een lijst, die ik voor elke zuster moest samenstellen, boeken bestellen bij de blindenbibliotheek in Nijmegen. Deze boeken kon men dan afluisteren met een cassetterecorder. Voor mensen die slecht konden zien was dit een mooie tijdsbesteding en er werd veel gebruik van gemaakt. In het begin werden de boeken wel bezorgd maar moesten we de geluisterde boeken, die weer terug konden, zelf naar het postkantoor brengen. Een taak die ik vaak op mij nam".
 
 
 
 
 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >