Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
De ervaringen van zuster Ludgeri Reijnders.  
   

Na verschillende functies te hebben vervuld in het ziekenhuis, in de refter van de Mulo, als handwerkzuster en bij zwaksociale vrouwen kwam Zr.Ludgeri in het Vincentiushuis in Venray.

 
   

"Zo kwam ik na een paar maanden verblijf in Steyl, waar ik hielp in het herenhuis en de naaikamer, in mijn nieuwe missie in Venray terecht bij de patiënten van het Vincentiushuis om een nieuwe bezigheidstherapie op te zetten. Ik wist niets af van psychiatrie, wat eigenlijk toch wel nodig was. Ik stond er alleen voor om 80 mensen bezig te houden en uit te zoeken wat ze konden. Sommigen pluisden wol, anderen hielp ik met breien. 's Avonds  haalde ik vaak weer wat uit om garen te hebben voor de volgende dag, want geld om materiaal te kopen was er niet. Op een gegeven moment kregen we van de BLO-school de vraag om wasknijpers op kaarten te steken voor een fabriek. Zij hadden daar geen tijd voor en ik was er blij mee. Zo begonnen we aan productiewerk. Vaak eenvoudige werkzaamheden zoals touwtjes aan kaartjes doen om die als prijskaartjes aan producten te kunnen bevestigen. Dit gaf mij de mogelijkheid om de vrouwen in groepjes te verdelen en het bracht tevens wat geld op om materiaal te kopen.

Ik kon wel handwerken, maar om het beter te leren ging ik met Zr. Petro naar de vrije academie in Venlo. Daar heb ik mooie wandkleden leren maken. Met de vrouwen maakten we een mooi wandkleed voor achter het altaar voor het recreatieoord in Sevenum. Soms wilden of konden de mensen niet meewerken en dan sloegen ze of beten ze van zich af of trokken de sluier van mijn hoofd. Langzaamaan kregen we gelukkig meer personeel en er kwamen ook leken bij. Enerzijds was het gemakkelijker, maar anderzijds moest je ook aandacht voor het personeel hebben. We beleefden ook mooie en leuke dagen, zoals carnaval met dansen en verkleden. We hadden indertijd één zwartwit TV. Zo kon de carnavalsoptocht bekeken worden. We gingen ook met de vrouwen op vakantie naar Zoutelande. Daar was een huis met 5 appartementen. We genoten volop van de zee, maar het was ook oppassen geblazen. Per groep kregen we 100 gulden voor een hele week koken, dus zuinig aan want anders had je op het einde niets meer. Een zuster overkwam het dat ze dacht, ik wil ze eens  verwennen, ze kocht voor ieder een lekker stuk vlees en het geld was practisch verdwenen en dan maar zien hoe je het verder redt".

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >