Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Ervaringen van Zr. Lamberti.  
   

Citaat uit haar ingezonden stukken, waarin zij reflecteert op: een steentje bijdragen, de mooiste tijd van mijn leven en wat is de Voorzienigheid voor mij.

 
   

 

Verschillende jaren ben ik in het ziekenhuis in Tegelen werkzaam geweest. De twee laatste jaren in het ziekenhuis, dat waren mijn mooiste jaren. Het werk op de afdelingskeuken ging me heel goed af. De medewerkers van toen merkten dat goed op en lieten dat blijken ook. Zelfs enkele doktoren beseften dat ik daar mijn “mannetje" kon staan en die staken dat ook niet onder stoelen en banken. Als ik zoiets dan terughoorde, dan deed me dat best goed.
In die tijd kon ik herhaaldelijk een luisterend oor zijn voor patiënten. Och, wat kon ik antwoorden op hun noden? Niets toch, vond ik. Maar zij zeiden tegen me: Het heeft me zo opgelucht, dat ik dat heb kunnen zeggen. Dank u, dat u geluisterd hebt naar mij. Wat kon ik verder nog? Dit: hun noden meedragen in mijn hart en in mijn gebeden. Dat heb ik die patiënten dan ook gezegd en die vonden dat fijn.
Mijn leerling-medewerksters op de afdelingskeuken kon ik bemoedigen, aanmoedigen wat goeds in hen zien. Er zijn er beslist die ik daarmee een stuk verder heb geholpen. Ook de leerling verplegers en verpleegsters wilden soms best even een praatje met me maken. Ze hebben ook wel eens wat van mij geleerd.
Het volgende voorvalletje schiet me nu te binnen. Op een bepaald ogenblik sprak een leerling verpleger mij aldus aan: “ Zuster u hebt het toch maar gemakkelijk.” Een beetje verbaasd vroeg ik hem: “ hoe bedoel je dat?” Hij zei: “ Wel, ik zie u zo dikwijls naar de kapel gaan, maar kort meestal. U kunt daar dan toch tegen iemand zeggen, wat u op het hart ligt”. Dat antwoord maakte me stil en nadenkend. Toen zei ik: “ Jij hebt gelijk, maar wat let jou om dat ook eens te proberen? Het kan heel kort, kan zelfs in de deuropening van de kapel of zelfs in het voorbijlopen.”  Ik heb opgemerkt, dat deze leerling die raad eens opvolgde en er waren er meer, die wel eens de kapel inglipten.
Als ik aan die mooie dingen terugdenk, dan word ik echt blij en krijg het gevoel, dat ik wel een steentje heb bijgedragen.
 
En de Voorzienigheid in mijn leven?
O, ja, die heeft hard gewerkt ook juist in de moeilijke periodes
Die moeilijkheden hebben mij doen begrijpen, dat je mensen kansen moet toespelen om zichzelf te ontplooien, dat je vertrouwen en geduld moet hebben in en met hen.
Ik ben de Voorzienigheid zeer dankbaar.
                                                                                                                  
 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >