Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
De ervaringen van zuster Johanna Schoenaker.  
   

 

In 1941 ben ik ingetreden bij de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Steyl in Limburg. Dat trok me. In het klooster vond ik het fijn, het gebed, de medezusters, het werk, dit alles was mijn keuze. En voelde me daar goed bij. Ik was toen 20 jaar oud.
Eerst het Postulaat, dat duurde 6 maanden daarna twee jaar Noviciaat. In het tweede jaar ben ik naar Tegelen verplaatst naar het Ziekenhuis. Na dat jaar ben ik weer in Steyl gekomen om me voor te bereiden op de geloften. Toen ik in Steyl aankwam vroeg de Overste waar mijn rode wangen gebleven waren, ik wist het wel: nooit even vrij, en dag en nacht klaar staan voor de zieke medemensen, dus ook weinig nachtrust, maar ja, je was nog jong!
 
 
   

 

Toch kwam ik na die periode weer in het Ziekenhuis in Tegelen terecht.
Er waren in die tijd veel zusters en er was veel werk, de saamhorigheid hield ons staande, er te zijn voor de zieke medemens en waar nodig een helpende hand bieden. Dat was dus hele dagen en halve nachten klaarstaan.
In de oorlog van 1940 tot 1945 gebeurde het dat we de gewonde en zieke patiënten een tijdlang met gewoon toiletpapier moesten verbinden, omdat de Duitsers al het verband meegenomen hadden. We konden van geluk spreken dat de Duitsers nooit ontdekt hebben dat er onderduikers in de bedden lagen! In het Ziekenhuis was er nooit onderscheid tussen de nationaliteiten. De verhouding tussen de Nederlandse en de Duitse zusters was altijd heel goed. Er was verdriet bij allemaal als een Duitse zuster te horen kreeg dat er een broer naar het oostfront moest of als er een broer gesneuveld was.
In 1951 ben ik in Roermond in het Laurentiusziekenhuis geweest om voor anesthesist te leren, zodat ik in het Ziekenhuis in Tegelen narcose kon toedienen. Het was een verantwoordelijke taak. Nu wordt dit alleen door doktoren gedaan en is alles meer automatisch geworden. Het is een heel groot verschil met de tijd dat ik het deed. Ik heb ook op de verloskundige afdeling gewerkt,dat was wel moeilijk en heel intensief.
 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >