Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Intrede en noviciaat van Zr. Magdalien.  
   

 

  
We waren met 8 vrouwen die bij de congregatie opgenomen wilden worden. Dit was wel een uitzondering, want het was al zoveel jaren niet meer voorgekomen, dat 8 personen tegelijk wilden intreden. Uiteindelijk zijn we met 4 overgebleven die het als een roeping zijn blijven zien. Het loslaten van thuis was toch niet zo eenvoudig, ondanks dat er van mijn familie al enkelen mij waren voorgegaan. Het blijft voor iedereen toch een afscheid nemen, het loslaten van het vertrouwde thuis. Ik heb in het noviciaat niet zoveel meegemaakt, het was voor mij eerder het idee dat ik op vakantie was. Als er soms bijzondere dingen gebeurden, dacht ik : Het zal er wel bij horen.
 
   

Het was voor mij niet de eerste keer dat ik met de zusters in aanraking kwam. In Lierop en in Mierlo-Hout had ik ze wel eerder ontmoet, maar dat was toch anders. Toen we afscheid hadden genomen, kregen we allemaal de postulantenkleding aan. Dat was een hele ervaring. Het was de eerste stap in het kloosterleven. We kregen lessen over ons toekomstig leven, de dagorde, de gebruiken en het breviergebed. Dat vond ik niet zo eenvoudig, ik had er echt moeite mee. Er werd veel aandacht besteed aan de spiritualiteit van de Goddelijke Voorzienigheid, maar ook aan het omgaan met elkaar in een gemeenschap. Ik kom uit een groot gezin, dus het samen delen en rekening houden met elkaar, was voor mij niet zo vreemd. Na een tijdje kregen we een ambtje toebedeeld. Veel variatie heb ik daar niet in gehad: de tuin en de keuken. Samen de kapel poetsen met 8 personen op een rij, dat was wel een ervaring. Veel weet ik niet meer van het noviciaat. Ik deed gewoon veel dingen mee. Het was allemaal nieuw en ik moest zeker wennen aan alles. Het was een heel ander leven, een luxe, thuis moesten we veel, ja alles aanpakken. We hadden een boerderij en geen jongens, dus we moesten soms hard en zwaar werk doen.In de tijd van het noviciaat gebeurde er veel. Het drong niet allemaal tot mij door, soms had ik het gevoel dat het boven mijn pet ging. Een ding heeft mij geholpen: het geloof in de Voorzienigheid, wat ik van huis uit heb meegekregen. Vertrouwen en geloven in elkaar en geloven in God. Hij laat me niet alleen tobben.

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >