Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Zuster Cornelia Schellens en haar werk in de Wereldwinkel.  
   

In 1994 kwam ik na 24 jaar besturen terug in de Nederlandse provincie en wel in de communiteit in Schijndel. Ik kreeg de ruimte om rond te kijken en wat te zoeken waar ik mij voor in wilde zetten. Stapje voor stapje kwamen zaken op mijn weg en kwam ik de brug over om zaken op maatschappelijk gebied aan te grijpen .

 

 
   

 

In de wereldwinkel ging ik als vrijwilligster aan de slag. Werken voor de derde wereld en het proberen om mee te helpen om op eerlijke wijze de spullen van daaruit teverkopen trok mij wel. De doelstelling was duidelijk omschreven:“Een wereldwinkel verkoopt producten uit derde wereldlanden, de makers krijgen een eerlijk loon, dat is algemeen bekend. De leuze van een wereldwinkel is nog steeds ‘Eerlijke wereldhandel is de beste vorm van ontwikkelingshulp’. Steun het wereldwinkelwerk, en daarmee duizenden boerengezinnen en ambachtslieden in de derde wereld.”
Ik ontdekte al vlug dat het veel meer aandacht vroeg dan alleen even een aantal uren winkeldienst draaien. We vergaderden 1 maal in de maand, dan moesten allerlei zaken geregeld worden o.a. het invullen van het dienstrooster, het regelen van de inkopen, het bestuderen van de achtergrond van de artikelen en het goed bijhouden van het kasboek. Het volgen van de ontwikkelingen van het Wereldwinkelbeleid in Nederland was van belang evenals het bijwonen van de regionale vergaderingen, het voorbereiden van bepaalde acties ( Kerst, St. Nicolaas). en het staan met een kraam bij Festivals enz. Ik deed de ontdekking dat veel beginners, ik ook, denken als ik mij aanbied als vrijwilliger dan is het voor enkele uren winkeldienst 1 of 2 maal in de week, maar als niemand bereid is zorg te dragen voor alle andere zaken dan is het spoedig gedaan met de wereldwinkel.
Zo ging ik regelmatig naar Culemborg of Liempde voor de inkoop van Faire Trade producten. Omdat alles ook bestuurlijk geregeld moest zijn werd ik bestuurslid van de wereldwinkel. Bij mijn vertrek in 2005 zag men nog niet direct nieuwe leden voor het bestuur, zo stond ik tot eind 2011 nog gemeld als bestuurslid. Nu zijn de zaken nieuw geregeld.
Wat ik er vooral van geleerd heb is dat het werk veel aandacht, interesse en doorzettingsvermogen vraagt, vooral in tijden dat verkoop op een laag pitje staat. Je moest je blijven verdiepen over de afkomst van de spullen, de landen, de werkwijze enz. Je moest kijken wat liep en niet liep. Je leerde met allerlei soort mensen omgaan. Ik merkte dat het veel verantwoordelijkheid vroeg.
 
 
 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >