Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Ervaringen van Zr. Marie Louise Boonen ( periode 1972-2010)  
   

 

In 1972 vroeg Zr.Antoine mij of ik theologie wilde gaan studeren.Rector Van de Wouw had zich tot de Congregatie gericht met de vraag of er zusters waren die dit wilden doen. Dus begon ik aan de studie theologie in Sittard. We wisten toen ik begon dat er een moeilijke tijd aankwam.
Naast de studie deed ik ervaring op in Venlo met catechese in enkele parochies en met godsdienstles geven aan scholen. Ook gaf ik cursussen aan groepen b.v. kleuterleidsters, gezinsverzorgsters.
Ik bewaar goede herinneringen aan die tijd omdat ik er met heel veel plezier heb gewerkt. Ik kon mijzelf helemaal kwijt, zoals ik het wilde doen zo kon ik het doen. De contacten met de mensen waren heel goed. De scholen waardeerden mijn werk erg, en het afscheid in 1976 was dan ook heel mooi.
 
 
   

 

Op 10 – 12 – 1976 . verhuisde ik naar Roermond om de schoolcatechese te gaan begeleiden. Het waren scholen in het dekenaat Roermond. Ik had als taak de begeleiding van de lagere scholen en kleuterscholen. Ook begeleidde ik pastores in hun werk.
De school catechese veranderde, was wel gebaseerd op de bijbel maar aangepast aan het gewone leven van elke dag. Het was echt heel mooi werk en ik deed het erg graag maar het was moeilijk om in die moeilijke tijden het catechese onderwijs op niveau te houden. In 1984 stopte het vrij plotseling mede door de invloed van Bisschop Gijsen. Ik werd ziek van de problemen die er waren met de catechese. Ik moest kiezen tussen mijn gezondheid en het voortzetten van het werk. Een arts adviseerde mij te stoppen en me in te gaan zetten voor de Roermondse gemeenschap. Er waren nog veel mensen in noodsituaties, er was van alles te doen.
Ik heb aangepakt wat ik kon krijgen. Zo heb ik eten gebracht bij bejaarde mensen, en met enkele mensen de wereldwinkel opgestart. Wekelijks stonden wij op de markt om de wereldwinkel bekend te maken bij de bevolking. Ik heb er 12 jaar aan   meegewerkt om tot een echte wereldwinkel te komen. Daarna ben ik begonnen bij de stichting Vincentius. Hier kunnen mensen tweedehands spullen kopen tegen een redelijke prijs. Ook was er een koffiehoek waar men een kopje koffie kon drinken. Het was heel gezellig en ik vond het echt fijn om voor de koffie te kunnen zorgen.
Verder bezocht ik zieken in verzorgings- en verpleeghuizen. Om binding te houden met de Congregatie bracht ik de weekenden door in Venlo en later in Blerick.
Dan was er nog de Basisgroep de Jonge Kerk .
In Roermond startte de jongerenkerk in 1969 in de Caroluskapel in de Christoffelparochie. Ik had in Roermond en omgeving contact met bijna alle pastores van de parochies maar met de pastoor van mijn eigen parochie niet. Dus ging ik meestal naar een H.Mis in een andere kerk. Op een dag vroeg Wil Volman aan mij of ik eens mee wilde gaan naar de jonge kerk. Zo kwam ik er en ik ben er nooit meer weggegaan. We gingen werken met kinderen in groepen. Maakten vieringen voor kinderen. (kindernevendienst)
De caroluskapel moest nodig gerestaureerd worden. Hier werden plannen voor gemaakt maar die gingen uiteindelijk niet door. Op een gegeven moment zat de jonge kerk zonder gebouw. Men kon de Ursulakapel aankopen maar daar was geld voor nodig. Wil Volman en ik hebben contact gezocht met onze Congregatie en die hebben bemiddeld bij PIN (Project In Nederland) Zo kon men geld lenen voor de verbouwing. 40 jaar was ik werkzaam voor de jonge kerk. Heb deze bestuurlijk en in werkgroepen mee helpen opbouwen.
Ik heb zo fijn kunnen werken en er was zoveel te doen. Ik had goede contacten en samen hebben we veel tot stand gebracht. Er waren veel positieve ontwikkelingen ik heb eraan bijgedragen omdat ik ervan genoot van de ene ontwikkeling in de andere te komen. Het was echt een fijne tijd in Roermond. Ik hield ervan de mensen in nood te kunnen helpen en voor mij was altijd belangrijk zinvol met hun leven bezig te zijn.
Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid dat ik mijn leven zo inhoud kon geven zoals ik het zinvol vond en nog vind, dankbaar voor alle mogelijkheden die ik gehad heb.
 
 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >