Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Zuster Gemma : Wat heeft het kloosterleven voor mij betekend?  
   

Het volgende verhaal schreef Zr.Gemma in juli 2001. Precies acht jaar later overleed zij.

 
   

Ik ben in 1946 ingetreden met het idee om "heilig" te worden. Waarschijnlijk ook nog in korte tijd en met niet  te veel moeite. Dat werd natuurlijk een grote flop. Je bent wat je bent!  En wat is "heilig"? Het gevolg daarvan waren moeilijke jaren. Teleurstelling en terneergeslagenheid. Het geluk voor mij was: het werk in de school. In die realiteit, in contact met collega's en jeugd kon ik mijn trieste gedachten wat naar de achtergrond duwen. Ik voelde mij als "schoolzuster" wel bevoordeeld. Er was in mijn leven meer afwisseling, denk ik, dan in dat van de zusters die alleen maar in het klooster waren.

Toen verschillende zusters uittraden, en in onze ogen niet de minsten, kwam ook ik in een crisis. Waarom blijf je? Ben je bang voor de grote stap? Vrees je alle beslommeringen die nu voor je gedaan worden? Wat betekent religieus leven werkelijk voor je? In die onzekerheid heb ik met mezelf afgesproken: "Ik ga pas, als ik zeker weet, dat die stap echt beter voor me is". Die zekerheid is nooit gekomen en daarom ben ik er nog altijd! Maar na die periode hebben we juist een hele ontwikkeling meegemaakt. We zochten samen, in gesprekken, naar vernieuwingen, naar eigen verantwoordelijkheid, naar zelfstandigheid, naar een eigen invulling van geestelijk leven, niet meer "uniformiteit" maar "eigenheid". Op die manier werd het religieus-zijn anders, natuurlijker, meer de moeite waard. In de loop der jaren hebben we elkaar daarin kunnen steunen, als we in kleinere groepen samen kwamen en leerden over onszelf en onze problemen te praten. Dankbaar kan ik terugzien op heel wat kloosterjaren. ik heb mogen ervaren, dat gemeenschap meer is dan wonen onder één dak. Dat we meer dan ooit voor elkaar moeten opkomen nu we met steeds minder mensen zijn en steeds ouder worden. Ik heb het geluk iedere zondag een nieuwe stimulans te krijgen voor de komende week in de Eucharistieviering van het Annaklooster. En onze werkgroep vorming zorgt dat we ons niet opsluiten in eigen kring, maar dat we in verbinding blijven met de maatschappij waar we in leven. Ik hoop het nog een poosje vol te houden.

                                               Zuster Gemma van den Heuy. ( overleden 22-07-2009)

 

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >