Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Ervaringen van Zr. Veronique in de tijd van haar leven en werken in Malawi.  
   

 

Zr. Veronique vertelt:

Als  tweedejaars novice in het jaar 1967 had ik de gelegenheid om als verpleegster te werken in ons ziekenhuis in Muona, Malawi. De plaats was erg afgelegen en de infrastructuur in dat land was zeer slecht. Het land dat vroeger Nyassaland heette was tot 1964 koloniaal gebied van Engeland geweest. Het was dus ook erg "Engels" gesitueerd. 

 

 
   

De voertaal onder de mensen is Chichewa maar de Engelse taal werd gebruikt op scholen en kantoren. President Dr. Kamuzu Banda was de nieuwe leider en hij ontpopte zich vlug als een dictator met strenge hand. De mensen werden monddood gemaakt en alles werd gecontroleerd door leden van de nationale Partij en door paramilitaire organisaties. Als jonge idealistische zuster was het vaak spannend en je probeerde je aan de situaties aan te passen om niemand in verlegenheid te brengen en moeilijkheden te veroorzaken. Vaker werden buitenlanders die niet naar de wensen van de regering dansten binnen 24 uur het land uitgezet.

Wij als zusters van de Goddelijke Voorzienigheid hebben in deze jaren geen grote problemen g

ehad vanwege de situatie in het land. Soms werden er weleens vermaningen gegeven om beter op onze woorden en handelingen te passen. Dit gebeurde dan meestal door een Afrikaanse vriend, door de kerkelijke overheid of zo onder elkaar.
Mijn beste tijd was van 1976 - 1993 toen ik de verpleegster/vroedvrou-

wenschool mocht leiden. Het was hard werken maar het gaf ook veel voldoen-
ing, vooral als de uitslagen van de eindexamens meestal 100% waren. Deze examens waren elke 6 maanden. De opleiding bestond uit een prenetraire tijd van 4-6 weken,daarna twee jaren verpleegstersopleiding, gevolgd door een jaar vroedvrouwencursus .Soms had je meer dan 7 cursussen op dezelfde tijd en dan waren het lange dagen met veel lesgeven- theoretisch en praktisch- en proefwerken nakijken. De capaciteit van ons verpleegstershostel was bijna 100 bedden. Maar met stapelbedden en 4 - 6 personen op een kamer. Geheel anders dan men in Nederland zou hebben.De meisjes waren blij  een opleidingsplaats te hebben en zij waren van huis uit ook niet veel gewend aan huisvesting, water uit een kraan en electriciteit van een generator.
Ofschoon het hard werken was in een heet klimaat met veel malaria, andere ziektes en later Aids, heb ik zelf daar veel geleerd. Het gaf je ook voldoening doordat je weer meisjes/ vrouwen geholpen had om in een mannen dominerende cultuur, een bestaan voor hun toekomst te geven. Enkele oud-leerlingen zijn later ook in goede posities terecht gekomen in de regering of andere instanties, waar ze de kost konden verdienen. Ook zijn er meisjes in verschillende religieuze congregaties ingetreden en konden daar hun capaciteiten waar maken als verpleegster/ vroedvrouw.
 
Met veel vreugde en dankbaarheid kijk ik terug naar die periode in mijn leven. Ik mocht heel veel leren van hun gastvrijheid, discipline, leergierigheid, doorzettingsvermogen en Godsvertrouwen. Nog altijd is een stuk van mijn hart in Muona gebleven!
 
 

 

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >