Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Intrede en noviciaat van Zr. Marie Jacqueline.  
   

Als jonge vrouw zocht zij haar weg in het leven. Ze vertelt: "Het uitgaan was toen anders dan nu. We woonden vlak bij het kanaal. Vaak konden we daar wekenlang schaatsen. Daar beleefde ik heel wat ijspret met andere jongeren en mensen van alle leeftijden. De jongens die te opvallend om mij heen draaiden heb ik maar netjes afgewimpeld". Nee, flirten was niet haar favoriete bezigheid. Zij keek breder om zich heen. "Waar ben ik echt nodig en hoe kan ik voor andere mensen zorgen"?

 
   

Nadat haar taak in het huishouden volbracht was, sloeg ze haar vleugels uit en ging in 1948 voor de opleiding tot lekenverpleegster naar het ziekenhuis in Tegelen. Drie jaar later behaalde ze haar diploma-A en zij vulde dit aan
met het diploma kraamverpleegster. Waarom deze keuze?
"Op de een of andere manier maakte de inzet van de zusters voor zieke mensen veel indruk op me. Daardoor groeide de overtuiging, dat ik het in deze richting moest zoeken, een sociale roeping die ik ook al van mijn ouders had meegekregen". En ze ging verder. Op 29 augustus 1954 besloot ze om in te treden bij de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid en ze koos de naam Marie- Jacqueline. Deze congregatie bezat toen al vijftig lagere scholen in Limburg, een Mulo en Kweekschool in Blerick en het ziekenhuis in Tegelen. In deze organisatie was er keuze genoeg om je te ontplooien. Zo kreeg zij muzikale vorming, leerde typen en huishoudkunde.
Als jong zustertje werd zij naar "Maria Roepaan" in Ottersum gestuurd. Daar was men net begonnen met de opvang en verzorging van zwakzinnigen. Zij vertelde:" Alles stond nog in de kinderschoenen. Veel moest nog uitgevonden worden. Zo stond ik soms urenlang het carrouselmolentje te draaien om de kinderen toch maar een leuke dag te bezorgen. Die tijd daar viel erg zwaar. Gelukkig duurde dat maar drie maanden". Toen ging ze als verpleegster naar het ziekenhuis van Tegelen.

 

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >