Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Zr. Seraphine Linskens en de Algemene Hulpdienst Venray.  
   

"Ik heb de indruk dat de wijkbewoners weer meer met elkaars lot begaan zijn en elkaar helpen. De burenhulp komt langzaam terug. Dat is een positieve ontwikkeling". Dit zei zuster Seraphine bij haar afscheid na 15 jaar Algemene Hulpdienst.

 
   

De Algemene Hulpdienst werd in 1973 om verschillende redenen in het leven geroepen. "Venray maakte eind jaren '60 begin '70  de omschakeling door van dorp waar iedereen iedereen kent naar industriële plaats  met grote wijken, onbekende buren en minder betrokkenheid bij elkaars wel en wee", vertelde Zr.Seraphine."Hulpinstanties als maatschappelijk werk kenden toen nog niet de dag-en nacht-bereikbaarheid. Mensen die in de avonduren onverwacht hulp nodig hadden, konden hooguit bij de politie terecht. Als religieuze was ik wat onafhankelijker en "anoniemer" dan de medewerkers van de hulpdienst die een gezin hadden. Vandaar dat we de telefoon in mijn huis zijn gaan gebruiken na de oprichting van de hulpdienst". Zuster Seraphine woonde op een steenworp afstand van het St. Jozefklooster in een particulier huis aan de Overloonseweg. Dat betekende dat ze bij nacht en ontij uit bed gebeld kon worden. Het gebeurde gelukkig niet al te vaak en haar nachtrust leed er niet onder. Omdat zij zelf les gaf aan de MLK-school De Essel, zat er elke dag een andere vrijwilliger aan de telefoon. De eerste maand kregen ze maar één aanvraag, dus voor de telefoonwacht was dat frustrerend. Later kregen ze een antwoordapparaat, waarop een ander nummer kon worden ingesproken, zodat de centrale niet constant bemand hoefde te zijn. En nog later kwam er een doorschakelsysteem. Het aantal aanvragen groeide door reclame en publiciteit naar 150 à 200 per jaar. Op het moment van haar afscheid in 1988 stonden er 25 vrijwilligers klaar om allerhande soorten hulp te bieden: hulp aan zieken en stervenden, aan mensen in geestelijke nood, maar ook hulp bij verhuizing, het doen van dringende boodschappen of ophalen van medicijnen."De hulpdienst is er echt als vervanging van burenhulp. We helpen op de eerste plaats als dat acuut nodig is, als er niemand anders is om hulp te verlenen en als het om kortstondige hulp gaat. In tweede instantie verwijzen wij mensen door naar andere instanties en houden wij ons bezig met het organiseren van activiteiten als boswandelingen of middagen voor eenzame mensen. Maar dat is niet het hoofddoel", aldus Zr. Seraphine. ( Zr. Seraphine is overleden in september 2010.)

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >