Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Ervaringen in oorlogstijd.  
   

Het oorlogsverleden in herinnering brengen, brengt ons naar de vele kostbare gegevens die door de kroniekschrijfster van die tijd zijn vastgelegd. Op verzoek van de toenmalige provinciale overste zr. Antoine Fraayman hebben wij nu de mogelijkheid hier verhalen van op schrift te zetten. 

 
   

 De eerste confrontatie begon meestal met de bezetting van schoolgebouwen voor inkwartiering van Duitse soldaten, als  lazaret voor gewonde soldaten en voor opvang van de Hitlerjugend. Officieren en andere hooggeplaatste personen o.a. Ortscommandant en de dokterspost van het Rode kruis legden vaak beslag op de spreekkamers in het klooster. Het  onderwijs kwam stil te liggen of er werden noodsituaties  gevonden. Ergens staat vermeld dat een kippenhok daarvoor geschikt gemaakt werd. De zusters trekken zich terug naar zolder- of kelderruimtes. In Steyl waar 20 Duitsers hun intrek hadden genomen en nog eens voor 65 soldaten  plaats gemaakt zou moeten worden, zag men al snel van deze bewoning af. Er was geen verwarming en geen stromend water. Te armoedig en te kleine woonruimtes. Zo kwam er redding vanuit een onverwachte hoek.

In midden Limburg kreeg menig klooster inwoning van zieken, bejaarden en dorpbewoners die hun huis door brand of bommen verloren hadden. Ook evacués werden met open armen ontvangen. In Maasbree kregen zusters, pensiongasten en dorpsbewoners van Blerick onderdak in de kleuterschool. De boeren van Maasbree bezorgden stro voor slaapgelegenheid. America bood onderdak aan hulpbehoevende zieken en bejaarde evacués van Griendsveen. Later verhuisden deze naar Sevenum. Sevenum telde op een gegeven moment behalve de eigen pensiongasten 200 gasten o.a.  zusters Ursulinen van Grubbenvorst, Franciscanessen van Helenaveen en de laatste overgebleven zusters van Blerick. Elk hoekje van zolder tot kelder werd ervoor ingeruimd. In Steyl stroomde het huis vol met eigen zieke zusters en dorpbewoners uit Steyl en Tegelen, Zusters Dominicanessen van Mariadal, 5 zusters van Liefde met bejaarden uit Venlo, opname van T.B.C patiënten via het Rode Kruis en de kwekelingen van Blerick die al langer daar hun verblijf hadden. Alles bij elkaar woonden er 450 mensen op het terrein. Zelfs de Mariagrot op het kerkhof werd tot slaapplaats gebombardeerd. In Venray vonden de paters en broeders Franciscanen onderdak, verder dorpsbewoners, patiënten van St. Anna, het ziekenhuis, zusters Ursulinen en mensen via het Rode Kruis. 
 
 In Limburg en Brabant zijn veel mannen en jongens na een kerkrazzia op transport gezet naar Duitsland. Zij die wisten te ontsnappen vonden een veilige plek in kloosters. In Kessel konden 15 onderduikers vanuit de torenkamer via een luik in een loze ruimte komen. In Tegelen was onder de vloer van de Mulo een ruimte gecreëerd. In Maasbree woonden Duitse soldaten in de spreekkamer en woonden op de zolder van de kleuterschool 7 onderduikers. In het overvolle Sevenum was daarnaast nog ruimte voor onderduikers, evenzo in Neer. Vaak waren daar de kapelaan, de pastoor en de burgemeester van het dorp bij. 
Grote volksverhuizingen vonden er ook plaats. Van Roepaan gingen 120 zusters, pensiongasten en bewoners van Ottersum te voet richting Utrecht of per trein en karren naar Zenderen. Vanuit Apeldoorn trokken alle seminaristen , personeel en zusters richting Groningen. De zusters uit Lent verhuisden met hun bejaarden naar België, zo ook een aantal zusters van Venray met 40 psychisch belaste vrouwen en een groot aantal kinderen naar Gent in België. Arnhem vond een nieuw thuis in Velp. Met de bevolking van Velden gingen de zusters via Straelen mee naar Groningen. Ons er van bewust zijnde dat telkens Duitse en Nederlandse medezusters gezamenlijk op tocht gingen.  Hoe moeilijk moet dit wel geweest zijn?!
 
 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >