Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Samenwonen in Blerick ( artikel uit het blad van de woningstichting Antares)  
   

 Aan de 1e Graaf van Loonstraat in Blerick staat sinds 2000 een bijzonder wooncomplex. De buitenkant doet dit niet vermoeden, maar zodra je de hal bent gepasseerd, kom je in een andere wereld. Er heerst een serene rust, er staan heiligenbeelden en de wanden zijn versierd met religieuze voorstellingen. Het is de woonomgeving van tien zusters van de orde van de Goddelijke Voorzienigheid, die het appartementencomplex huren van Antares en delen met negen "leken"-huurders. Een van de bewoonsters is zuster Nicolette van der Wal (90). Zij werd in Vreeswijk geboren, trad als negentienjarige in het klooster en leidt sindsdien een leven vol bidden en werken. Zo was ze meer dan veertig jaar actief in het onderwijs en lang betrokken bij het pastorale werk.

 
   

 In de loop der tijd is er voor haar veel veranderd. Op kerkelijk gebied, maar ook in haar manier van leven. Zuster Nicolette: "In het begin van mijn kloosterleven waren er geen kamers. We leefden in gemeenschappelijke ruimtes en sliepen in een zaal of met z'n tweeën op een kamertje. Een gordijn verschafte een beetje privacy. We hadden afstand genomen van het wereldse leven en leefden uiterst sober. Slechts enkele malen per jaar mocht er familie op bezoek komen en zelfs foto's van thuis hadden we niet. Ook mochten we geen spiegels hebben. Een spiegel werkte ijdelheid in de hand en dat was iets waar we voor moesten waken. Zelfs schilderijtjes met glas hadden we niet.

Dat alles veranderde radicaal in het begin van de jaren zestig tijdens het Tweede Vaticaans Concilie. Er brak een nieuwe tijd aan, die ook gevolgen had voor onze manier van wonen. We kregen ieder een eigen kamertje wat de mogelijkheid gaf om jezelf ook eens terug te kunnen trekken. Maar stel je er niet teveel van voor. Er was slechts plaats voor een ledikant, een bureautje en een stoel. Op de kamer mocht ook lange tijd niets worden gegeten. We leefden in een gemeenschap en deden vrijwel alles gezamenlijk. Pas toen ik eind jaren tachtig met andere zusters in enkele woningen in Venlo-Zuid woonde, was er ruimte voor een zit-slaapkamer".

De tijden zijn veranderd. Zuster Nicolette is zich daarvan bewust. Nu woont ze in Blerick in een appartement dat van alle moderne gemakken is voorzien. 's Ochtends en 's avonds bidden de zusters samen en eten doen ze ook gezamenlijk, maar de rest van de dag vullen ze naar eigen wens in. Tenslotte ligt hun gemiddelde leeftijd boven de tachtig. Voor het bidden is in het wooncomplex een kapel ingericht en er is een bescheiden recreatieruimte en een refter( eetzaal). De orde huurt hiervoor twee extra woningen, terwijl de kapel zich in een ruimte bevindt die ooit  dienst kan gaan doen als gewone ontmoetingsruimte. Zuster Nicolette woont er graag: "Het is hier goed toeven. Als taak heb ik de zorg voor onze kapel en bereid ik de liturgische diensten voor. De kapel wordt ook gebruikt door andere bewoners en door mensen van buiten. De mix van religieuzen en leken in ons complex draagt ertoe bij dat we een ruimere blik hebben gekregen op allerlei zaken. Onze congregatie in Steyl betaalt de  huur en zorgt ervoor dat we het goed hebben. Met geldzaken hoef ik me niet te bemoeien, maar ik voel me hier wel rijk."

 

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >