Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Thuissituatie Zr. Antonine  
   

 Zr.Antonine: Ik ben opgegroeid als meisje op de boerderij, in een gezin van zes kinderen. We hebben veel plezier gehad samen en met de vrienden uit de buurt. We hadden veel ruimte om te spelen enz. We zijn ook godsdienstig opgevoed met liefde voor de medemens en iedere zondag naar de kerk.

 
   

Op school kregen we les van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. In de Kindsheidoptocht mKindheidsoptochtochten we meetrekken als Zuster of  een heilige . De werkzaamheden die de Zusters in de parochie deden, spraken mij aan. Bij mij speelde toen al dat ik zuster wilde worden en dat bleef verder in mij groeien door de indruk die de zusters op mij maakten.

Toen we uiteindelijk van school kwamen, werd het voor ons een ander leven, werken op de boerderij, maar voor  allemaal was er geen werk.Onze ouders zeiden: dat we om de beurt ander werk zouden gaan doen, buitenshuis. Zo ben ik in het ziekenhuis in Helmond gekomen, bij de Zusters van Liefde, en wel in de keuken. Ik deed dat niet graag. Daarna kwam ik weer enkele jaren thuis en vervolgens ben ik in Lierop bij de Zusters gekomen en wel op  verschillende posten waar hulp nodig was.

Ondertussen was ik ongeveer 18 jaar. Ik leefde nog steeds met de gedachte zuster te worden om zo Jezus' weg te gaan en er te zijn voor anderen.

Mijn ouders vonden mij nog te jong. Ze vonden het beter om eerst meer ervaring op te doen in mijn verder leven. Dus géén toestemming. Na enkele jaren heb ik opnieuw gevraagd en toen vonden mijn ouders het goed. Zo ben ik in 1954 ingetreden bij de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid.

Achteraf heb ik er nooit spijt van gehad dat ik heb moeten wachten; het zetten van de stap heeft  in mij een  sterkere groei bewerkt, zo heb ik dat ervaren. Wat het kloosterleven precies inhield, was voor mij niet duidelijk, maar door wat ik in die jaren gehoord en gezien heb, bleef het verlangen in mij groeien.

 

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >