Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Intrede  
   

Het klooster waar wij destijds bijna allemaal zijn ingetreden, ligt in Steyl aan de Maas, een goede plek voor een rustig klooster. Ons klooster had iets van een kasteel. Het is, ook later, onder monumentenzorg gebleven.( Zie site 01: Wie zijn wij  - Geschiedenis - Geschiedenis van Steyl). De keuze voor de congregatie werd bewust gemaakt; men koos voor de ene congregatie níet, voor een andere juist wél.

 
   

 

 Tweemaal per jaar was er een intrededag, één in februari en één in augustus /september. de intrede

De interesse voor het kloosterleven kon nog groeien tijdens de eerste jaren van het kloosterleven, het noviciaat genoemd. Het was een tijd van kennismaking en verdieping, waarin ook les gegeven werd n.l. door de novicen-meesteres. Van het beroep dat men voorheen uitoefende, moest men, zeker tijdelijk, afstand nemen. Misschien kwam men na het noviciaat weer in dat werk terug: onderwijs, verpleging of huishoudelijk werk.

Het grootste deel van de intredingen bij ons kwam uit Brabant en Limburg en de leeftijd varieerde van 18-25 jaar met enkele uitzonderingen daaronder of daarboven.

Voor ons was Steyl het centrum van waaruit  men na het noviciaat kon worden uitgezonden naar een klooster ergens in den lande of zelfs naar de missie in Indonesië, Malawi of Aruba. Het was ook de plek waar men voor een vakantie terecht kon als men in de missie werkte. En misschien kon het de plek worden om de oude dag door te brengen, hoewel spoedig zou blijken dat men dan beter elders terecht kon.

Bij binnenkomst in het noviciaat ging men aan alles meedoen: in de keuken, de wasserij, de kapel enz. De ambtszuster had een belangrijke functie bij deze inwijding. Vroeger werden de werkzaamheden praktisch allemaal verzorgd door de leden zelf. Later zouden steeds meer leken worden ingeschakeld voor de administratie, de verzorging en het huishoudelijk werk.Je leerde elkaar na de intrede in het klooster wel kennen of eigenlijk ook weer niet, want men praatte niet over thuis en over de familie; ook niet over zichzelf, tenzij bij de novicen-meesteres of de biechtvader.

Bezinning en gebed nam vanaf het begin van het kloosterleven een voorname plaats in: het persoonlijk zowel als het gezamenlijk gebed. Eén keer in de maand was er een stille dag, een recollectiedag. Ook op andere dagen was het wel stil, uitgezonderd tijdens de ontspanningstijd 's middags en 's avonds. De priester die aan het klooster verbonden was, verzorgde de H. Mis van alledag en ook de feesten van het kerkelijk jaar en de jubilea van de zusters.

 

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >