Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Thuissituatie Zr. Gemma  
   

Zr. Gemma: Geboren in 1924 was ik een van de negen. In die tijd een normale gezinssamenstelling. Ik had zes broers en twee zussen. En dat heeft zijn invloed gehad op mijn leven. Ik zat midden tussen de jongens en moest me dus wel degelijk weren. Huilen was kinderachtig, dus leerde ik dat af. Ik werd op een bepaalde manier al getrokken door een verlangen naar geestelijk leven. Als enigste thuis ging ik dagelijks naar de kerk.

 
   

 Na de MULO ging ik naar de kweek, waar ik een  fijne  tijd heb gehad. Omdat we in de oorlog niet veel mogelijkheden hadden om ergens in huis te studeren,  werd ik intern op "Insula Dei”. Veel samenzijn met  andere meisjes was voor mij heerlijk en hier kreeg ik het  eerste contact met het religieuze leven van de Zusters van  Liefde die de kweekschool  “bemanden”. Daar ontstond het verlangen om in te treden. Mijn vader vond het maar niets en zei: “ Dat is gewoon beïnvloeding van die zusters. Ga eerst maar eens werken aan een jongensschool”. En mijn antwoord was: “Als ik 21 ben, dan ga ik toch! “ In deze periode viel de oorlog en de inname van Arnhem door de Duitsers.Wij evacueerden naar Warnsborn, niet ver van de stad, dicht bij het Karmelitessenklooster, waar ik graag naartoe ging. We trokken na een week of zes clandestien weer terug naar ons huis in de stad, met twee broers die konden werken in de “stadsdienst” ( waterleidingen afsluiten enz.). Mijn andere broers en zussen waren ondergedoken bij familie in Werkhoven en Maurik op een boerderij.

De vier oudsten

 In de beslotenheid van het vastzitten in een bijna lege stad, was bidden voor mij iets waar ik me geregeld mee bezig hield.Uiteindelijk moesten we toch de stad weer verlaten en kwamen terecht in andermans huis op de “Geitenkamp”. Daar leerde ik voor het eerst “onze” zusters kennen.Na de bevrijding begon het gewone leven, ik kreeg een baan in het onderwijs. Ik wilde wel naar het klooster, maar wilde geen trammelant en wachtte daarom.Maar nadat ik 21 was geworden, informeerde mijn vader zelf naar mijn plannen en toen ging alles gauw genoeg: meerdere congregaties bezoeken en tenslotte in Steyl landen.

 

 

 

 

                       

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >