Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Intrede Zr. Gemma  
   

Zr.Gemma: In onze congregatie kenden we in Nederland geen grote groepen die intraden. Wij waren met zes jonge meisjes. We begonnen ons postulaat. We kregen zwarte jurken aan en een zwart mutsje op met een stijf gesteven roesje erlangs. Toen mijn vader de postulanten in de kapel zag zitten, vroeg hij: “Wat moeten die oude mensen met die neepjesmuts daar?”. Het was verschrikkelijk, we troostten ons met de gedachte dat het toch maar voor een half jaar was.

 
   

 

St.Josephklooster  Steyl

We hadden lessen en moesten een bepaald “ambtje” vervullen.  Dat was voor mij nog niet zo eenvoudig. Ik had nog nooit een dweil in de hand gehad en ook nog nooit iets anders gekookt dan water. Dat was mijn ongeluk. Ze gaven me een stofdoek in de hand, en terwijl de anderen schrobden, liep ik te zwaaien met de stofdoek. Dat hing me de tweede dag al danig de keel uit. Gelukkig werd ik na verloop van tijd voor andere karweitjes ingeschakeld. Zo kreeg ik op een gegeven tijd de zorg voor het klaarleggen van de droogdoeken voor de grote afwas, die we als novicen voor een groot deel van het huis deden. Een afwasmachine kenden we nog niet. Herhaalkleding van een postulantedelijk vergat ik de doeken te gaan klaarleggen. Dan moest ik aan tafel ineens weg: “Oh, mijn doeken”. En ik rende dan naar de verwarmingskelder waar de doeken te drogen gehangen werden. Na de zoveelste keer kreeg ik de volgende straf (penitentie): Drie maal de doeken buiten op de draad gaan ophangen en ook weer afhalen. Tot overmaat van ramp liep er rond die tijd een retraitepater te bidden in de tuin. Die bekeek de hele ceremonie, bleef in de buurt lopen en genoot ervan!!

 

Nadat we “gekleed” werden, bij de intrede in het noviciaat, hadden we de pech (het was 1947), dat het een uitgesproken gloeiend hete zomerperiode was. Voor het eerst die dikke kleren aan, stijve kap rondom het gezicht en maar transpireren. Slapen onder het dak, zodat het ook ’s nachts nog niet afkoelde. Het gesteven “collaar”, dat vast om de kin sloot, was geheel doorweekt als je de gang had moeten schrobben. En het “hoofdbandje” moest je dubbel nemen om nog een beetje toonbaar te zijn. Er werd gebeden om regen, er werd zelfs een extra “boetetafel” voor gehouden.

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >