Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Combinatie van religieus leven en een taak Zr. M. Martha  
   

Zr. M.Martha: Na de eerste geloften heb ik zeven jaar in het klein seminarie in Apeldoorn gewerkt. Ik had daar de zorg voor vier heren. Na die jaren was ik nog zeven jaar in het ziekenhuis in Tegelen aan de poort. Vervolgens ben ik 36 jaar in de missie geweest, in Malawi, Afrika.

 
   

Zr. M. Martha in MalawiDeze jaren waren de mooiste tijd van mijn leven. Ja, het was een mooie tijd, maar niet altijd gemakkelijk, vooral niet in het begin; geen licht en geen goed drinkwater.   seminarie

Iedere dag ging Pater Vonken met een grote melktuit ergens aan een pomp water halen voor het koken en om te drinken. Ook de taal was in het begin een groot probleem.

Over ons werk het volgende: Zr. Eltrudis en Zr. M. Bernadet waren beiden vroedvrouw en verpleegster. Die hadden vanaf de eerste dag al werk genoeg. Een onderwijzer die Engels verstond, vertaalde de klachten van de mensen in het Engels. Zo konden de zusters de mensen helpen.

Zr. Virginia was een onderwijzeres. Ze begon maar direct de inlandse taal te leren en heel gauw kwamen de eerste leerlingen.

Koken hoefde ik niet te doen, want we gingen iedere dag bij de paters eten. De was moesten we doen op 3 stenen, in een halve benzinedrum, op een wasbord en vervolgens strijken met een houtskool ijzer.

Onze woonvertrekken schoonhouden was mijn werk in het eerste jaar.

Toen het eerste gedeelte van het ziekenhuis klaar was, lag mijn werk daar in de kinderafdeling. Later, toen we leerling-verpleegsters kregen, ben ik overgegaan naar het zustershuis om al het werk te doen wat daar te doen was. Ook om de armen die altijd hun toevlucht zochten bij de zusters, te helpen zo goed als ik kon. Een vriendelijk woord en de tijd die je nam om geduldig naar hun problemen te luisteren, deden hun al goed.

Al die ervaringen in deze 36 jaar zijn voor mij een grote ervaring geweest en een grote rijkdom. Ik denk dat ik van deze mensen in hun armoede veel heb kunnen leren. Ik ben dankbaar voor deze 36 jaar dat ik in Malawi heb mogen zijn, dankbaar voor wat ik mocht zijn en doen voor deze arme mensen, die ook weer vaak een voorbeeld mochten zijn voor mij. Dit heeft mijn leven rijk gemaakt.

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >