Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Zr.Mathildi en Zr.M.Virgo  
   

 Na enkele jaren muziekstudie en toezicht bij de kinderen in Kessel en Blerick volgde voor Zuster Mathildi een lange periode als noviceleidster. Wat was haar vreugde groot toen ze in 1962 naar Malawi mocht gaan.Zr Maria Virgo volgde haar in 1967. Zij mocht zich het grootste deel van haar kloosterleven inzetten voor de vrouwen in Malawi. In 2003 keerde ze voorgoed terug naar Nederland.

 
   

Zr. Mathildi in Malawi

 

Ik ben 18 jaar in Malawi geweest en heb er de administratie op gang gezet. Ik heb 2 jongens uit de bush opgeleid, waarbij ik wel veel geduld moest hebben. Mijn systeem als grondslag van de administratie, werkt nog steeds.

De mooiste tijd van mijn kloosterleven was “Afrika” omdat ik daar de ruimte had en vrijheid. Met Zr. Rita ging ik naar de dorpen en gebruikten we de bijbel om er met de mensen over te praten. Er werd veel gebruik gemaakt van platen en voorstellingen.

De mensen zijn er heel vriendelijk en ze leven van dag tot dag.

De Voorzienigheid heeft me steeds weer verrassingen bezorgd en me altijd geleid.

Ook in Malawi had ik de hulp van boven nodig.

 

Zr. M. Virgo in Malawi

 

In Malawi heb ik mijn steentje mogen bijdragen in het retraitewerk voor de jeugd. Ook in werk met vrouwen en de vele verschillende werken in het ziekenhuis. Al die stenen hebben hun plaats in het grote huis van onze congregatie.

Mijn mooiste tijd heb ik ervaren in het nieuwe werk in Nsanje. Moeilijk als het was, het was ook mooi: het werk met de vrouwen en de retraites voor de jeugd. Ook het lesgeven en samenzijn met onze postulanten en novicen. (Op bijgaande foto dragen de vrouwen met de hand zelfgemaakte kleding.)

In al die werkzaamheden heb ik telkens opnieuw Gods Voorzienigheid mogen ervaren, vooral als het moeilijk was. In het begin was dat de vreemde taal. Verder de nieuwe werkzaamheden waar ik niet voor klaar was en ook de internationale leefgemeenschap.

Altijd was God zorgend aanwezig en mocht ik zijn hulp en kracht ervaren in mezelf en meestal door mensen om me heen, mensen van dichtbij of van veraf hebben mij geholpen.

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >