Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Missie in IndonesiŽ  
   

Zr.Aniëla vertelt over haar bewogen jaren tijdens de Japanse bezetting. Behalve haar werkzaamheid in de school was ze tevens huisoverste en niet lang daarna provinciale overste. Doordat zij van geboorte de Duitse nationaliteit had, kwam zij niet in het Jappenkamp terecht, maar de spanning was er niet minder om.

 
   

 

In 1938 vertrok ik naar Indonesië, er waren toen twee kloosters, een in Bandung en een in Semarang. In mei 1940 waren de contacten met Nederland verbroken. De Australische Apostolische Vicaris  stuurde een document waarin stond dat  er voor iedere congregatie een verantwoordelijke moest woerden aangesteld. Zo werd ik toen a.h.w. provinciale overste. De ellende begon toen op 8 december 1942 de Jappen kwamen. Begin 1943 kwamen alle Nederlanders in de kampen, zonder dat ze ook maar iets mee konden nemen.  Als Duitse zuster kwam ik niet in het kamp terecht. Ik kan niet zeggen hoe verschrikkelijk dat is geweest. Toch moest je vooruit. Er waren kinderen in het internaat die niet naar huis konden. Als de Jappen kwamen zei ik altijd: "Deze gebouwen zijn van Soegyopranotto", de Bisschop en vriend van Soekarno. Aan hem kwamen ze niet. De bisschop heeft heel wat zaken weten te redden. Ook wij! We hadden de kelken en monstransen van heel wat kerken bij ons in huis, onder de dakranden van ons groot chinees huis.

Toen op 17 augustus 1945 de Republiek Indonesië is uitgeroepen, zijn we  met een karretje naar het kamp gereden. Daar hebben we de zusters aangetroffen. Als Zr.Rodriga nog drie dagen in het kamp had gezeten, dan hadden we haar daar dood aangetroffen. De schoolklassen werden  gebruikt om vrouwen uit de kampen op te vangen. De meeste Nederlanders zijn daarna snel naar Nederland vertrokken. Ook verschillende zusters van ons om op verhaal te komen. Toen had ik een overdaad aan werk  en een tekort aan zusters.

 En jullie zullen het niet geloven maar in die tijd zijn we toch een noviciaat begonnen. In april 1943 traden de eerste meisjes in.In de loop van de tijd zijn er heel wat bijgekomen. Nu hebben zij meer zusters dan wij in Nederland

 .

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >