Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
Ons Erfgoed
 
 
   
Intrede en noviciaat Zr.Cornelia  
   

Zr.Cornelia: De dag van mijn vertrek vergeet ik niet. Het was zaterdagmiddag 3 oktober 1959. Ik was 22 jaar en de eerste die thuis wegging. Niemand wist goed raad met de sfeer die er hing. Mijn oudste zus wilde nog eens lekker koken maar liet de aardappelen ongekookt staan. Mijn peetoom kwam om mij mee weg te brengen.

 
   

 Het postulaat en noviciaat: De overgang van de familiesfeer waarin ik als volwassen zelfstandige vrouw een plaats innam, naar de, voor mijn gevoel enge en bekrompen sfeer, waarin zelfverloochening en versterving een grote rol speelden,  was erg groot. Maar ik nam het uit liefde tot God en probeerde mij in- en aan te passen. Wij traden met z’n tweeën in en na een half jaar trad de ander uit            .

Daarna was het wachten op de volgende groep en dat betekende voor mij een postulaat en noviciaatstijd van 1½ en 2½ jaren.

In deze tijd was er ook een wisseling van de Novicenmeesteres, dat betekende voor mij dat ik het 2de noviciaatsjaar ook niet de huizen in kon omdat er toch bewoonsters in het noviciaat moesten blijven, terwijl ik zo naar werken verlangde 

 

.                

Ik volgde in die tijd wel een cursus dubbele boekhouding die waarschijnlijk al bedoeld was voor mijn toekomstige zending.

Na mijn eerste professie zei mijn moeder eens:"Gelukkig nu word je weer een normaal mens." Wat frustrerend op mij werkte heb ik inmiddels wel ontdekt. Als ik niet voldoende werk heb of mijn verantwoordelijkheid niet kan gebruiken dan heb ik het moeilijk. Ik ben een actieve en tevens ook een meditatieve persoonlijkheid.

Ik deed mijn 1ste professie op 28 augustus 1963. Op die dag kreeg ik de zending om te gaan werken op het kantoor van de provinciale econoom, bij Zr. Aquine en Zr. M. Pia. Voor mijn gevoel was de stap veel te groot van het noviciaat naar het Provincialaat. Ik had me wat anders voorgesteld. Toch ontdekte ik spoedig dat ik mij vergist had, want de werksfeer was prettig en ik leerde veel en ik wist weer spoedig wat medeverantwoordelijkheid voor mij betekende.

 

Wat ik jammer vond, dat ik weer in Steyl bleef en zo geen andere werkplaatsen leerde kennen. Toch heb ik daar zeven jaar prettig gewerkt. In die jaren verhuisden we van Steyl naar het nieuwe klooster in Venlo “de Wylderbeek”. Intussen werd me gevraagd om het rijbewijs te halen en werd er nogal eens een beroep op mij gedaan om te rijden. Zo kwam ik verder dan ik gedacht had.

 

 

 

 

 

  

 

 
   
terug Ga terug
   
   
 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >