Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
spacer spacer
Ons Erfgoed
 
   
De achtergrond  

De meesten van ons stammen uit een groot Rooms Katholiek gezin, waar ze gelovig zijn opgevoed. Het leven lag ingebed in de feesten van het kerkelijk jaar en men leefde plichtsgetrouw en gehoorzaam. Velen gingen elke dag naar de heilige Mis, baden dagelijks samen in het gezin het rozenhoedje, de tafelgebeden en het avondgebed voor het slapen gaan.

 
 
   
Thuissituatie Zr. Nicolette  

Zr.Nicolette: Mijn wieg stond in Vreeswijk, nu heet het daar Nieuwegein-Zuid, een dorpje tussen veel water. Het Merwedekanaal splitst zich daar in drie stromen, waaromheen de huizen staan. 's Winters werd er veel geschaatst. Ik weet nog dat de Beatrixsluis gebouwd werd en de Viaanse brug over de Lek. In de Lekstraat ben ik geboren op 14 maart 1924 als vijfde kind.Vader had hier een fietsenwinkel met reparatieruimte in de kelder, die van buitenaf bereikbaar was. Hij kon ook heel goed schaatsen slijpen. Moeder zorgde voor de sigarenwinkel.

 
 
   
Thuissituatie Zr. Antonine  

 Zr.Antonine: Ik ben opgegroeid als meisje op de boerderij, in een gezin van zes kinderen. We hebben veel plezier gehad samen en met de vrienden uit de buurt. We hadden veel ruimte om te spelen enz. We zijn ook godsdienstig opgevoed met liefde voor de medemens en iedere zondag naar de kerk.

 
 
   
Thuissituatie Zr. Gemma  

Zr. Gemma: Geboren in 1924 was ik een van de negen. In die tijd een normale gezinssamenstelling. Ik had zes broers en twee zussen. En dat heeft zijn invloed gehad op mijn leven. Ik zat midden tussen de jongens en moest me dus wel degelijk weren. Huilen was kinderachtig, dus leerde ik dat af. Ik werd op een bepaalde manier al getrokken door een verlangen naar geestelijk leven. Als enigste thuis ging ik dagelijks naar de kerk.

 
 
   
Thuissituatie Zr.Henrica  

Zr.Henrica: Mijn levenssituatie voordat ik intrad: thuis en in het internaat

 
 
   
Thuissituatie Zr.Cornelia  

Zr.Cornelia: Ik ben geboren 9 maart 1937 als tweede in een gezin met 8 kinderen, in Westerhoven, een dorp in het Brabantse land. Wij woonden in de dorpskern en namen deel aan het dorpsgebeuren.

 
 
   
Thuissituatie Zr.Christophori  

Zr.Christophori vanuit Boxmeer

 
 
   
Thuissituatie zuster Marie-Jacqueline.  

Maria, Elisa, Theresia, Aldegonda- kortweg META - dit kwartet beschermende hemelingen kreeg ze bij haar geboorte en doop op 9 juni 1923 mee op haar levensweg en kleine Mieke was er blij mee. Maar nog meer betekenden haar ouders, drie zussen en twee broers voor haar. 
In Kessel-Eik op de linkeroever van de Maas even ten zuiden van Venlo speelden zich haar kinderjaren af. Ze vertelt: "Vader had een boerenbedrijf en zette zich in de parochie in als kerkmeester. Ook moeder had een sociale instelling. Er was een vrouw die in de winter vernikkelde van de kou. Als klein kind ging ik met moeder mee om haar een warmtekruik te brengen".
 

 
 
   
   
   
  terug Ga terug

 

 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >