Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
spacer spacer
Ons Erfgoed
 
   
Missie  

Inleiding

Van oorsprong was Missiewerk niet een van de doelstellingen van de congregatie. Misschien was daarom ook het gaan naar de Missie geheel op vrijwillige basis. Al in 1895 vertrokken 6 zusters vanuit Duitsland naar Brazilië. In de loop van de volgende jaren gevolgd door nog 300 zusters, waarvan ook 2 uit Nederland.

Zie verder bij hoofdstuk 02: Waar zijn wij.

 
 
   
Zr. Maria Martha  

Als kind had ik al de gedachte om naar de missie te gaan als ik groot zou zijn. In 1959 kwam er een algemene brief in de huizen, waarin geen zusters werden gevraagd maar geld en dat had ik niet!  Maar om mijn verlangen weer onder de aandacht te brengen, schreef ik een brief aan moeder Hermana. Die viel volgens mij niet in goede aarde. "Geld heb ik niet, maar wat ik wel heb dat wil ik heel graag geven en dat is: mijzelf. Mijn kwaliteiten zijn: hard werken als een paard, eten als een heimijer, slapen als een os en ik wil heel graag mijn krachten geven voor deze arme mensen". Om 4 uur gaf ik deze brief mee naar Steyl. Om 5 uur ging de telefoon, of ik even aan de telefoon wilde komen. Of ik wel wist dat dit een serieuze zaak was. Ik zei dat ik dat wel wist maar dat mijn verlangen ook serieus was. Een paar maanden later kreeg ik een positief bericht.

 
 
   
Zr.Mathildi en Zr.M.Virgo  

 Na enkele jaren muziekstudie en toezicht bij de kinderen in Kessel en Blerick volgde voor Zuster Mathildi een lange periode als noviceleidster. Wat was haar vreugde groot toen ze in 1962 naar Malawi mocht gaan.Zr Maria Virgo volgde haar in 1967. Zij mocht zich het grootste deel van haar kloosterleven inzetten voor de vrouwen in Malawi. In 2003 keerde ze voorgoed terug naar Nederland.

 
 
   
Missie op Aruba  

In 1955 betraden de eerste zusters van onze congregatie het eiland Aruba. 

Op verzoek van Mgr Holterman kwamen onze zusters in 1955 op Aruba aan. Wij namen daar in San Nicolas 2 kleuter- en 3 basisscholen over van de Dominicanessen van Voorschoten die reeds jarenlang op Aruba werkzaam waren. Later volgde ook een huishoudschool. De meeste leerkrachten op deze scholen waren vanuit Nederland uitgezonden op verzoek en op kosten van het Gouvernement van Aruba. Andere activiteiten op vrijwillige basis waren: buitenschoolse opvang van kinderen met een beperking, jeugdclubs, bejaardenzorg, en sociaal/pastorale zorg. In 1981 keerden de laatste Nederlandse zusters terug met uitzondering van Zr. Graciëla, die Arubaanse van geboorte is.
Zuster Magdelena vertelt over haar ervaringen:
 
 
 
   
Missie in IndonesiŽ  

Zr.Aniëla vertelt over haar bewogen jaren tijdens de Japanse bezetting. Behalve haar werkzaamheid in de school was ze tevens huisoverste en niet lang daarna provinciale overste. Doordat zij van geboorte de Duitse nationaliteit had, kwam zij niet in het Jappenkamp terecht, maar de spanning was er niet minder om.

 
 
   
Ervaringen van Zr. Veronique in de tijd van haar leven en werken in Malawi.  

 

Zr. Veronique vertelt:

Als  tweedejaars novice in het jaar 1967 had ik de gelegenheid om als verpleegster te werken in ons ziekenhuis in Muona, Malawi. De plaats was erg afgelegen en de infrastructuur in dat land was zeer slecht. Het land dat vroeger Nyassaland heette was tot 1964 koloniaal gebied van Engeland geweest. Het was dus ook erg "Engels" gesitueerd. 

 

 
 
   
   
   
  terug Ga terug

 

 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >