Herdenkingsfeest in Cuiabá, Brazilië  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst Brazilië  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  Kerkeböske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
spacer spacer
Ons Erfgoed
 
   
Vermaatschappelijking van het werk  

De congregatie kwam in 1876 in Nederland aan en begon haar werk zoals dat toen mogelijk was. In de kleuterschool stonden zusters zonder opleidingspapieren en ook in de wijk begon men zonder diploma. Men werd wijs door ervaring.

 
 
   
Zuster Cornelia Schellens en haar werk in de Wereldwinkel.  

In 1994 kwam ik na 24 jaar besturen terug in de Nederlandse provincie en wel in de communiteit in Schijndel. Ik kreeg de ruimte om rond te kijken en wat te zoeken waar ik mij voor in wilde zetten. Stapje voor stapje kwamen zaken op mijn weg en kwam ik de brug over om zaken op maatschappelijk gebied aan te grijpen .

 

 
 
   
Werkzaamheden van Zr.Thérèse Voermans.  

Na het kapittel van 1970 kwam er de mogelijkheid om vrij te solliciteren. Omdat ik mij zou aansluiten bij een kleine leefgroep bij de Zrs. Leonie Sengers en Catharina van Gerven in Geldrop, die al werkzaam waren in het ziekenhuis, ben ik gaan solliciteren naar werk. Dat was niet makkelijk als religieuze, want ik wilde graag tussen en met mensen blijven werken.

 
 
   
Zr. M.Antonia Peeters als kapster en vrijwilligster.  

Zuster M.Antonia heeft vele jaren de haren van de zusters gekapt en vrijwilligerswerk gedaan. Een verslag hiervan. 

 
 
   
Communicatie met buitenlandse vrouwen door Zr. Virgo Barkey.  

Na mijn pensionering vanuit het onderwijs heb ik als zuster van de Goddelijke Voorzienigheid een aantal jaren les gegeven in de Nederlandse taal aan enkele buitenlandse vrouwen. Daarvoor fietste ik 2 keer in de week naar het Rode Kruisgebouw in Belfeld.

 
 
   
Mijn werk met vluchtelingen door Zr. Marita Pouwels.  

Toen er in 1999 een einde kwam aan mijn bestuursfunctie in het generalaat in Münster en ik me in Cuyck huisvestte, moest ik een nieuwe invulling geven aan mijn leven. Een van de werkzaamheden die op mijn weg kwamen, was het contact met stichting "VONK " in Boxmeer: Vluchtelingenwerk Opvang Nieuwkomers. Wat hield dit werk in ?

 
 
   
De activiteiten van zr. Marie Desiree Peulen in de Betuwe.  

 "Van verborgen leven in de schaduw van de kerk naar openbaar leven daarbuiten; van pastorie naar particulier wonen.” door zr. Marie Desiree Peulen. Na een periode van 22 jaar een min of meer verborgen leven te hebben geleid binnen de omheinde hoven van kerk, pastorie,(processiepark-)tuin en zondagsschuur - katholieke tegenhanger van de protestantse zondagsschool - kwam ik terecht op de openbare weg van de wereld daarbuiten.

 
 
 
 
   
   
   
  terug Ga terug

 

 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >