Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
spacer spacer
Ons Erfgoed
 
   
Intrede  

Het klooster waar wij destijds bijna allemaal zijn ingetreden, ligt in Steyl aan de Maas, een goede plek voor een rustig klooster. Ons klooster had iets van een kasteel. Het is, ook later, onder monumentenzorg gebleven.( Zie site 01: Wie zijn wij  - Geschiedenis - Geschiedenis van Steyl). De keuze voor de congregatie werd bewust gemaakt; men koos voor de ene congregatie níet, voor een andere juist wél.

 
 
   
Intrede Zr. Christophori  

Zr.Christophori: Als meisje ben ik in Steyl bij de zusters geweest; huishoud-meisjes werden we genoemd. Daar heb ik ontdekt dat ik naar het klooster wilde. Ik was toen 19.

 
 
   
Intrede Zuster Nicolette  

Zr.Nicolette:  De weg naar het klooster 1942 – 1943.  Mijn 1ste gesprek was met mijn biechtvader; ik vertelde hem dat ik ‘voelde’ dat ik naar het klooster moest, maar dat ik dat zeker niet wilde. Hij antwoordde: als je niet wilt, hoef je niet te gaan. Maar toen ineens werd ik aangeraakt, ja ik doe het, ik ga.

 
 
   
Intrede Zr. Gemma  

Zr.Gemma: In onze congregatie kenden we in Nederland geen grote groepen die intraden. Wij waren met zes jonge meisjes. We begonnen ons postulaat. We kregen zwarte jurken aan en een zwart mutsje op met een stijf gesteven roesje erlangs. Toen mijn vader de postulanten in de kapel zag zitten, vroeg hij: “Wat moeten die oude mensen met die neepjesmuts daar?”. Het was verschrikkelijk, we troostten ons met de gedachte dat het toch maar voor een half jaar was.

 
 
   
Intrede Zr.Henrica  

Zr.Henrica: Mijn eerste liefde was gegaan naar de zusters van Ubbergen, Augustinessen van Franse oorsprong. Ik had jaren daarvoor in de Katholieke Illustratie een artikel gelezen van hun werk als zuster te paard in een of ander missiegebied. Later kon ik dat niet meer terugvinden en ik wilde toch wel graag zuster worden. Me inzetten in gemeenschap van vrouwen was mijn levensdoel. Tijdens een schoolreis bij een bezoek aan Steyl was het duidelijk: hier wil ik zijn. Ik was bijna 19 toen ik in Steyl intrad.

 
 
   
Intrede en noviciaat Zr.Cornelia  

Zr.Cornelia: De dag van mijn vertrek vergeet ik niet. Het was zaterdagmiddag 3 oktober 1959. Ik was 22 jaar en de eerste die thuis wegging. Niemand wist goed raad met de sfeer die er hing. Mijn oudste zus wilde nog eens lekker koken maar liet de aardappelen ongekookt staan. Mijn peetoom kwam om mij mee weg te brengen.

 
 
   
Intrede en noviciaat van Zr. Magdalien.  

 

  
We waren met 8 vrouwen die bij de congregatie opgenomen wilden worden. Dit was wel een uitzondering, want het was al zoveel jaren niet meer voorgekomen, dat 8 personen tegelijk wilden intreden. Uiteindelijk zijn we met 4 overgebleven die het als een roeping zijn blijven zien. Het loslaten van thuis was toch niet zo eenvoudig, ondanks dat er van mijn familie al enkelen mij waren voorgegaan. Het blijft voor iedereen toch een afscheid nemen, het loslaten van het vertrouwde thuis. Ik heb in het noviciaat niet zoveel meegemaakt, het was voor mij eerder het idee dat ik op vakantie was. Als er soms bijzondere dingen gebeurden, dacht ik : Het zal er wel bij horen.
 
 
   
Intrede en noviciaat van Zr. Marie Jacqueline.  

Als jonge vrouw zocht zij haar weg in het leven. Ze vertelt: "Het uitgaan was toen anders dan nu. We woonden vlak bij het kanaal. Vaak konden we daar wekenlang schaatsen. Daar beleefde ik heel wat ijspret met andere jongeren en mensen van alle leeftijden. De jongens die te opvallend om mij heen draaiden heb ik maar netjes afgewimpeld". Nee, flirten was niet haar favoriete bezigheid. Zij keek breder om zich heen. "Waar ben ik echt nodig en hoe kan ik voor andere mensen zorgen"?

 
 
   
   
   
  terug Ga terug

 

 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >