Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
spacer spacer
Ons Erfgoed
 
   
Persoonlijke verhalen  

Inleiding op de persoonlijke oorlogsverhalen.

Op onze zoektocht naar oorlogsverhalen kwamen we ook enkele persoonlijke verhalen tegen, zelfs een van tekeningen voorzien. Wat ons is opgevallen is dat de 4 verhalen in Nederland door een zuster met Duitse nationaliteit zijn geschreven. Enkele berichten hebben we pas jaren later via hun familie uit Duitsland ontvangen.

In Indonesië zijn verhalen opgeschreven van en door Nederlandse zusters die van 1943 tot 1945 in kampen op Java hebben doorgebracht. De zusters met Duitse nationaliteit zijn gespaard gebleven, maar moesten wel dubbel werk verzetten om de scholen en internaten draaiende te houden.

 
 
 
   
In ballingschap  

In de laatste maanden van 1944 kwamen er steeds meer Duitse soldaten die het klooster en de scholen in Arcen in beslag namen. Vanaf november verhuisden we naar onze kelder met enkele buren. Granaatvuur vernielde de kerk, het klooster en verschillende huizen. Na een rustige nacht die we al weken niet hadden gekend werden we op 9 januari 1945 wakker.

 
 
   
Herinneringen aan de oorlogsjaren in Lent  

In december 1943 werd ik van Venray overgeplaatst naar Lent en maakte daar het eind van de oorlog mee. Wat ik hier neerschrijf zijn losse gebeurtenissen want ik heb er geen dagboek op nagehouden. Het voedsel was zoals overal schaars en ik moest vaak met de voedselbonnen op stap naar Nijmegen.

 
 
   
Oorlogsbelevenissen van zusters uit klooster Maria Roepaan.  

 Het laatste oorlogsjaar en de evacuatie van Maria Roepaan in Ottersum is door twee Duitse zusters beschreven: zuster Priscilla en zuster Elimaris. Beide verhalen dienen als basis van deze samenvatting.

 
 
   
Het kampleven in IndonesiŽ van de zrs. Xaveri, Richardi, Emile, Imeldina en Rosaline  

 Voorgeschiedenis: In december 1941 werd onze school aan de Waringweg in Bandung opgeëist voor onze Hollandse militairen. De hele inventaris, voor zover verplaatsbaar, ging mee naar het klooster, waar het onderwijs zo goed en zo kwaad als het ging werd voortgezet. Het was een nare en zware tijd. Het duurde niet lang of de “Nippons” (Japanners) namen al gauw stuk voor stuk het klooster in beslag. “Het Allerheiligste” werd boven naar Twee celletjes boven werden ingericht tot een intiem kapelletje en daar werd “Het Allerheiligste” bewaard. Al gauw zaten de ‘Nippen‘ overal, alleen de bovenverdieping en de keuken hadden we nog als eigendom. In augustus 1942 kregen we te horen dat we ons klooster, het eerste huis dat vanaf 1934 ons eigendom was, moesten verlaten. We vertrokken met enkele karretjes naar het Carolus Borromeus ziekenhuis, waar we hartelijk ontvangen en liefdevol werden opgenomen. We kregen allemaal een taak in het ziekenhuis, kantoor en wasserij. Hier vierden we 3 november 1942 het 100-jarig bestaansfeest van onze congregatie. We dankten God voor de zichtbare bescherming die we tot nog toe hadden ondervonden. In augustus 1943 kwam het bericht dat het ziekenhuis ontruimd moest worden. Met de zusters van Carolus Borromeus kwamen we terecht bij de zusters Ursulinen in het Cihapitkamp achter prikkeldraad.

 
 
 
   
Halmaheirakamp  

Enkele belevenissen gedurende het kampleven in Halmaheira genomen uit de dagboekaantekeningen van Zr. Apollonis en Zr.Jeannette
Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands Indië woonden de zrs. Rodriga, Jeannette, Apollonis, Chrysanti, Christini en Madeleine in dit kamp

 
 
   
Het kampleven in Semarang, opgeschreven door Zr. Christini Slangen  

Op een goede morgen, 1 september 1943, kwamen we uit de H. Mis en buiten op het kerkplein stonden enkele Jappen en de Javaanse politie ons op te wachten. Ze stonden verbaasd te kijken dat ze in plaats van 12 zusters een groep van 18 zusters zagen.

 
 
   
   
   
  terug Ga terug

 

 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >