Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
spacer spacer
Ons Erfgoed
 
   
Mantelzorg  

 

 
 
 
Naast de professionele hulp van huisartsen, specialisten en verpleegkundigen is er vaak nog andere hulp nodig in de zorg voor zieken, gehandicapten en bejaarden. Deze zorg wordt meestal geboden door familieleden, buren, vrienden en kennissen. Dat noemen wij mantelzorg.
Gewone dingen horen hier bij: boodschappen doen, iemand begeleiden bij doktersbezoek, met iemand in een rolstoel gaan wandelen, eten koken, de was verzorgen enz. In de regel is dat onmisbaar vrijwilligerswerk.
In een kloostergemeenschap zijn er vrijwel altijd medezusters die deze hulp bieden. Nu is het echter zo dat er te weinig zusters zijn, die naast hun andere werk alle mantelzorg kunnen geven die nodig is.
Daarom wordt deze zorg door betaalde krachten geleverd. Dat is dus betaalde mantelzorg.
Zoals in Vroenhof , Houthem, beschreven door zr. Jeannetti Dennissen.
 
 
 
   
De ervaringen van zuster Magdelena Geurts.  

Zr.Magdelena kwam in 1981 terug uit Aruba. Het was moeilijk om weer te passen in de Nederlandse maatschappij en ook in de kloostergemeenschap. In 1988 vroeg het Provinciaal Bestuur zusters die in Wijbosch wilden gaan wonen om in Huize Barbara de zusters van de Congregatie die daar verpleegd werden bij te staan. Zr.Magdelena meldde zich aan.

 
 
   
De ervaringen van zuster Anna Theresia v. Aanholt.  

Toen Zr.Anna Theresia werd afgekeurd voor het werk, vroeg de overste haar wat ze zou willen doen met haar tijd.

 
 
   
De ervaringen van zuster Johanna Schoenaker.  

Na een werkzaam leven in de ziekenverpleging ben ik in Steyl gekomen om mede te zorgen voor de bejaarde zusters.

 
 
   
Zr. Margo was ook mantelzorgster.  

Zr. Margo werkte lang in het ziekenhuis in de nachtdienst en op de operatiekamer. Na haar pensionering werd zij vrijwilligster in Martinushof, waar zij zich ook helemaal inzette voor de bewoners.

 
 
   
De ervaringen van Lilian Koks als zorgcoŲrdinatrice.  

 Sinds 2007 bekleed ik de functie van zorgcoördinator. Deze functie is tijdens het  Kapittel van 2005 in het leven geroepen.

 
 
   
   
   
  terug Ga terug

 

 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >