Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
spacer spacer
Ons Erfgoed
 
   
Zorg voor de mens met een geestelijke en lichamelijke beperking  

Maria Roepaan  Ottersum.

In Maria Roepaan in Ottersum verzorgden de zusters kinderen met een dubbele handicap. Zij waren zwakzinnig en hadden ook lichamelijke beperkingen. Zuster M. Antonio Uyttewaal vertelde hierover in een interview .

 
 
   
Ervaringen van Zr. Magdalien Roijackers.  

De tijd in Maria Roepaan waar ik 32 jaar met veel plezier in de voedingsdienst heb gewerkt, was niet altijd eenvoudig. Er is een tijd geweest dat ik dacht: is dit wel de goede keuze die ik gemaakt heb? Ik voelde me soms echt alleen, een uitzondering, ik meende dat niemand me begreep.

Bij gelegenheid van mijn zilveren jubileum op Maria Roepaan in 1989, had ik een gesprek met Truus Rüter. Zij schreef hierover in het blad van de instelling.

 
 
   
Zr. M.Agnes Maas op Maria Roepaan.  

In september 1965 ben ik naar "Maria Roepaan" gekomen om daar te werken als hoofd van de huishouding en als overste van onze communiteit, die toen 22 zusters telde. Het was voor mij een totaal onbekende wereld. Ik had alleen de verhalen over "Maria Roepaan"gehoord, maar ik was er nog nooit geweest. Er kwam nog bij, dat het werk daar helemaal vreemd voor me was, daar ik uit het onderwijs kwam. In 1965 was ik hoofd van de H.Hartschool in Sevenum, een meisjesschool met 8 leerkrachten. Een hopeloos gevoel had ik bij deze overplaatsing, omdat ik niet voorbereid was op dit werk, maar de Provinciale Overste vond toch dat ik dit moest gaan doen. Het afscheid van het onderwijs viel mij wel zwaar.

 
 
   
Zuster Isabella op Maria Roepaan.  

Toen Zuster Isabella in Ottersum kwam in 1952 was haar eerste reactie: "Wat een eenzaamheid! Hier zal ik wel niet lang blijven". Ze had het niet goed, want ze werkte er bijna 19 jaar.

 
 
   
Zr.M.Antonine op Maria Roepaan.  

Zowel in haar noviciaat als daarna werkte Zr. M.Antonine in de huishouding, meestal in de keuken.  Eerst was dat in Steyl en vervolgens in Blerick. In 1961 ging ze naar Maria Roepaan. Zij vertelt hierover het volgende:

 
 
   
Zr. Henrica en de kookgroep op de Witte Steen.  

Na mijn bestuursperiode zocht ik naar nieuwe werkterreinen. Een daarvan was het Hodoscentrum in Roermond. Daarna raakte ik verzeild bij een kookgroep voor jongeren met een beperking op de"Witte Steen in Venlo.

 
 
   
   
   
  terug Ga terug

 

 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >