Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
spacer spacer
Ons Erfgoed
 
   
Pastorale en sociale zorg  

Naast  het onderwijs en de gezondheidszorg was ook pastoraal werk en sociale zorg een beroepsmatig werkterrein voor de zusters. Met name na het laatste Vaticaans Concilie kreeg de pastorale en sociale zorg meer aandacht..

 
 
   
Zr. Cornelia Schellens over haar werk in Schijndel van 1994 tot 2005.  

In mijn bestuurstijd binnen de congregatie en ook daarna had ik regelmatig pastorale gesprekken met onze bejaarde zusters. Verschillende zusters verlangden naar dit contact. In 1994 werd mij een overbruggingsjaar aangeboden en wel in Leuven. Het was een goed en fijn jaar. We waren met 10 religieuzen: 6 uit België en 4 uit Nederland. We kregen goede lesstof aangeboden. Veel op het gebied van Bijbelse exegese, Godsdienstwetenschappen, pastorale wetenschap, pastorale gesprekken enz.

 
 
   
Zr. Marcellina en haar werk als mentrix.  

In 1963 kwam ik als mentrix in Maria Roepaan te Ottersum in dienst van het mentoraat. Ons team bestond uit vier personen: 3 dames en 1 heer. De opleiding tot mentrix volgde ik later aan de sociale academie in Den Haag.

 
 
   
Ervaringen van Zr. Marie Louise Boonen ( periode 1972-2010)  

 

In 1972 vroeg Zr.Antoine mij of ik theologie wilde gaan studeren.Rector Van de Wouw had zich tot de Congregatie gericht met de vraag of er zusters waren die dit wilden doen. Dus begon ik aan de studie theologie in Sittard. We wisten toen ik begon dat er een moeilijke tijd aankwam.
Naast de studie deed ik ervaring op in Venlo met catechese in enkele parochies en met godsdienstles geven aan scholen. Ook gaf ik cursussen aan groepen b.v. kleuterleidsters, gezinsverzorgsters.
Ik bewaar goede herinneringen aan die tijd omdat ik er met heel veel plezier heb gewerkt. Ik kon mijzelf helemaal kwijt, zoals ik het wilde doen zo kon ik het doen. De contacten met de mensen waren heel goed. De scholen waardeerden mijn werk erg, en het afscheid in 1976 was dan ook heel mooi.
 
 
 
   
Zr. Marie Jacqueline in het sociale en pastorale werk actief.  

In de tweede helft van de jaren vijftig werkte zuster Marie Jacqueline in het Tegelse ziekenhuis. Zij vertelde: "Het ziekenhuis was van de congregatie en bestond uit een communiteit van zeventig zusters. Het ritme van het ziekenhuis was nog goeddeels geënt op de dagorde van het kloosterleven. Moeder overste regelde alles. Dan komen eerst de lekenverpleegkundigen en vervolgens wordt het ziekenhuis omgedoopt tot een "stichting", waardoor de religieuzen plotseling "werknemers" worden die zelfs recht krijgen op vrije dagen. Een ongekende luxe die ik dankbaar aangrijp om mij door studie nog verder  te ontwikkelen".

 
 
   
Zr. Seraphine Linskens en de Algemene Hulpdienst Venray.  

"Ik heb de indruk dat de wijkbewoners weer meer met elkaars lot begaan zijn en elkaar helpen. De burenhulp komt langzaam terug. Dat is een positieve ontwikkeling". Dit zei zuster Seraphine bij haar afscheid na 15 jaar Algemene Hulpdienst.

 
 
   
   
   
  terug Ga terug

 

 
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >