Herdenkingsfeest in CuiabŠ, BraziliŽ  
  2017-12-17  
 

 

Het jubileum werd op een provinciale dag gevierd met de 30 zusters en 5 leken. 

 

 
   

  Struktuurbijeenkomst BraziliŽ  
  2017-09-20  
 

Van 31 augustus tot 3 september 2017 vond in Curitiba/Parana/Brazilië een studiebijeenkomst plaats, om te overleggen over een nieuwe structuur voor het leven en de zending van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Latijns-Amerika en Mozambique. Uit de 4 provincies en 1 regio waren 86 zusters aanwezig. De methode “Zien-oordelen-handelen” werd daarbij gehanteerd.
De 100 communiteiten van Latijns-Amerika en Mozambique hielden een gebedsdienst, zodat ze deze bijeenkomst in hun gedachten en gebed konden  meebeleven.


 

 
   

  50-JARIG JUBILEUM IN PARANATINGA, MATO GROSSO  
  2017-07-05  
 
Paranatinga is een afgelegen plaats in het binnenland van Mato Grosso, Brazilië. Vijftig jaar geleden met een geringe bevolking die leefde in enkele hutten in de “Buschsteppe”. 
 
   

  Serie Kloosters; De Keverberg  
  2017-06-29  
 

 In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. ­Kasteel De ­Keverberg in Kessel werd van 1880 tot 1944 bewoond door Duitse zusters, totdat ze moesten vluchten en het kasteel door de bezetters werd verwoest. 

 
   

  Serie kloosters; Zusterklooster Panningen  
  2017-06-22  
 

  In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Inmiddels doet het gebouw dienst als café en restaurant, maar Grand Café Gallery in Panningen was jarenlang een zusterklooster.

 
   

  KerkebŲske - Helden  
  2017-06-12  
 

Hallo Peel en Maas weekkrant - serie kloosters


In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In deze serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. In Helden verhuisden de zusters drie keer voordat ze bij hun eindbestemming, Kerkeböske, belandden.

 

 
   

  Over paters en nonnen: St.Jozefklooster Maasbree  
  2017-05-03  
 

 Hallo Peel en Maas weekkrant; (serie Over paters en nonnen)

In het van oorsprong katholieke Peel en Maas staat in ieder dorp een kerk. Naast het gebedshuis hadden of hebben verschillende kernen ook nog een eigen klooster. Daar werden paters opgeleid, meisjes onderwezen en ouderen verzorgd. Sommige kloosters zijn inmiddels gesloopt en andere hebben nog altijd een prominente plek in het aangezicht van het dorp. In onze nieuwe serie duiken we de geschiedenis van enkele kloosters in. Het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein in Maasbree is nog altijd te bewonderen.

 
   

  Hoe staat de congregatie er in 2017 voor?  
  2017-03-27  
 

  In haar 175 jarig bestaan heeft de congregatie grenzen overschreden en zich verspreid over 4 continenten Momenteel telt onze gemeenschap 981 zusters, verdeeld over 6 provincies, twee regio’s en een communiteit behorend onder het generalaat.

 
   

     
     
     
     
spacer spacer spacer
 
Malawi
 
     
 
Malawi
 
     
 

Op het moment zitten onze zusters op een aantal plaatsen in Malawi.

 
     
  spacer spacer spacer  
  Malawi   Malawi  
         
  Muona: hier zijn de eerste 6 zusters in 1960 begonnen. Omdat het klooster, dat door de Kolpingszonen gebouwd werd, nog niet klaar was, leefden de eerste zusters in een hut zoals de Malawiërs zelf. Dat het geen kleinigheid geweest is bij de grote hitte en het ongedierte, kan ieder zich voorstellen.
Nu leven de zusters in een stenen gebouw met water en licht en meer privacy.
Ze zijn er gestart met een school, een internaat en een ziekenhuis. Andere plaatsen zijn: Mangochi, Limbe en Newlands
 
         
 

Een basisschool: met ± 500 leerlingen en 15 leerkrachten wordt door de congregatie geleid. De leerkrachten worden door de staat aangesteld, de congregatie moet voor het gebouw zorg dragen. Het Bisdom heeft een coördinator aangesteld die de contacten met de staat verzorgt. Niet alle 15 leerkrachten zijn gediplomeerd. Enkele “Onderwijsassistenten” geven les onder begeleiding van de overige wel gekwalificeerde krachten. Een internaat voor meisjes maakt het mogelijk dat zij Voortgezet onderwijs krijgen. En een van onze zusters geeft les aan een middelbare school

 
         
  Het ziekenhuis levert alleen de medische zorg. De familie zorgt zelf voor de voeding, de was etc. Maar de medische zorg omvat ook de apotheek, de administratie, de financiën en de opleiding van de verpleegsters.
Het grootste probleem is: deze verpleegsters te behouden voor het eigen ziekenhuis. De meeste trekken weg naar de stad, waar het klimaat beter is en de maatschappij meer te bieden heeft. Datzelfde geldt voor de artsen. Muona ligt in het laagland, warm en ongezond. Het is moeilijk om aan artsen te komen. En toch is dat zo nodig omdat er in de wijde omgeving geen andere mogelijkheid is voor de mensen. Om het personeel te behouden heeft de congregatie woningen voor hen gebouwd. Op het moment is er één arts, die dagelijks 600 patiënten te zien krijgt. De stichting Trinity Malawi, die vanuit Nederland het ziekenhuis ondersteunt, heeft 6 buitenposten gecreëerd waar mensen voor kleinere problemen terecht kunnen.
 
         
  In Malawi zijn veel oude en jonge alleenstaanden vanwege de aids-epidemie.
En er zijn veel arme mensen, vooral ouderen, die niemand hebben die voor hen opkomt.
 
         
 

Newlands: een tehuis voor oude Engelsen, is misschien niet zo’n echt missieproject, maar het huis biedt voor onze zusters de kans om te overnachten als ze onderweg zijn, en de mogelijkheid om tot rust te komen na een hectische periode. Het klimaat is hier veel koeler en men kan er genieten van prachtige bloemen, bloeiende bomen en plantsoenen. Gastvrijheid staat hier bij de zusters hoog in het vaandel.

 
     
     
 

Lente-Nieuwsbrief uit Malawi ‘09
Malawi
Malawi
Mijn naam is Adina Nyakuipa, coördinator van het basisgezondheidsprogramma van Trinity Hospital.
Twee keer per jaar stuur ik een nieuwsbrief aan Stichting Trinity Malawi om alle geïnteresseerden op de hoogte te brengen van het reilen en zeilen van het basisgezondheids-zorgteam.
 In elke nieuwsbrief zal een van de teamleden zichzelf voorstellen. Aan mij de eer om dit als eerste te doen:

 

Ik begon mijn verpleegkundige loopbaan bij Trinity Hospital. Daar behaalde ik in 1990 mijn diploma als Geregistreerd verpleeg- en verloskundige in de in-service opleiding van Trinity Hospital. Sindsdien ben ik daar werkzaam in de Moeder en Kind zorg. Tot 2000 heb ik gewerkt als verpleeg- en verloskundige. In 2001 heb ik met sponsoring van het Trinity Hospital een éénjarige opleiding tot wijkverpleegkundige gevolgd. Sindsdien werk ik als coördinator van het basisgezondheidszorg programma van Trinity Hospital.

 

Over de basisgezondheidszorg:

Ons basisgezondheidszorgprogramma treedt de belangrijkst gezondheidsproblemen in de gemeenschappen tegemoet door diensten te leveren op het gebied van:

 • gezondheidsbevordering
 • ziektepreventie
 • curatieve zorg
 • en revalidatie.

Wij zijn ervan overtuigd dat de gezondheidsproblemen waarmee de gemeenschap te maken heeft, veranderd kunnen worden door kwalitatieve zorg te leveren. Dit doen wij door concreet de volgende diensten te leveren:

 • prenatale zorg
 • consultatiebureaus voor kinderen tot 5 jaar, zowel bij het ziekenhuis als in zogenaamde ‘mobiele klinieken’ in de dorpen.
 • preventie van HIV transmissie van moeder op kind
 • HIV -testen en counseling
 • Malawigezondheidsvoorlichting die actief wordt verzorgd bij de consultatiebureaus en middels dramavoorstellingen in de dorpen
 • mannelijke participatie bij de dienstverlening aan zwangere vrouwen en kinderen

 

Successen:

De activiteiten van de basisgezondheidszorgafdeling zijn succesvol uitgevoerd, te oordelen naar de volgende voorbeelden:
In de afgelopen zes maanden zijn alle geplande activiteiten voor het laatste kwartaal van 2008 uitgevoerd, te weten:

 • een bijeenkomst met de vrijwillige gezondheidswerkers (health workers)
 • een bijeenkomst met de vrijwilligers van de thuiszorg (home based care)
 • een bijeenkomst met de traditionele vroedvrouwen
 • een bijeenkomst met het Gemeenschaps AIDS Commitee
 • supervisiebezoeken aan de thuiszorg
 • aanschaf en verdeling van maiszaden voor de clienten van de groep Mensen die Leven Met HIV/AIDS
 • geïntegreerde moeder en kind gezondheidsdiensten.                      

 

Uitdagingen:

De basisgezondheidszorgafdeling (primary health care department) van Trinity Hospital is uniek en is het enige uitvoerend orgaan van de meeste moeder en kind zorg programma’s van de overheid in Nsanje District.

Er zijn verschillende programma’s die zowel in de gemeenschappen als in het ziekenhuis moeten worden uitgevoerd.

Personeelstekort is een van de grootste uitdagingen, waarmee we dusdanig te kampen hebben, dat sommige van de activiteiten niet uitgevoerd kunnen worden zoals dat zou moeten.

De afdeling zou moeten beschikken over vier wijkverpleegkundigen maar heeft er slechts twee.
Er zou ook een sociaal psychiatrisch verpleegkundige moeten zijn, maar die is er niet.

We zijn niet in staat om veel mensen in de dorpen thuis te bezoeken, omdat we van ’s morgens vroeg tot in de namiddag bezig zijn met de reguliere bureaus bij het ziekenhuis. Enkele van de mobiele klinieken moeten worden uitgesteld ten gevolge van personeelstekort.

 

Wilt u meer informatie dan kunt u terecht bij: zr. Veronique Henderson, St. Annastraat 71, 5932 BV Tegelen. Tel. 077 – 3264500
       of bij: mw. Diewertje Crasborn, Van Schelbergenstraat 1, 5913 TW Venlo

 

 
    terug Ga terug
     
     
     
     
Hier is de link naar de pagina wie zijn wij Hier is de link naar de pagina waar zijn we Hier is de link naar de pagina ons erfgoed Hier is de link naar de pagina wereldwijd Hier is de link naar de pagina waar staan we voor Hier is de link naar de begin pagina Hier is de link naar de pagina In memoriam >